Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dzika róża, głóg, tarnina
#1
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
W tym roku zacząłem swoją przygodę z winiarstwem. W gąsiorze dojrzewa tegoroczne winko z wiśni. Teraz chciałbym nastawić wino z owoców leśnych. Widziałem, że w tym roku porosła bardzo ładna tarnina i zastanawiam się czy spróbować zrobić z niej wino. Z drugiej strony miałem w planach nastawić wino z dzikiej róży lub z DR i głogu i tu mam dylemat i prośbę do Was o poradę. Z jakich owoców zrobić? Czy z tarniny, DR, DR+głóg czy może z mieszanki tych owoców? Proszę także o sprawdzone przepisy zawierające proporcje oraz proces nastawiania wina.
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Witaj.

Tu masz prawie wszystko o DR i głogu https://wino.org.pl/forum/Forum-Dzika-r%...g-Berberys, a w tym dziale o tarninie i innych śliwkach https://wino.org.pl/forum/Forum-%C5%9Aliwki-Tarnina .

Same sprawdzone przepisy, rady, porady i uwagi.
Odpowiedz
#3
Witam również jestem "świeży" ale moja DR już prawie gotowa do zlewania...nastaw w balonie 25l z czego 4 kg DR 4,60 kg cukru oraz 15 l wody(drożdze dzikie hehehe). Fermentuje już od 6 tygodni z czego tydzień temu dodałem 60 dkg cukru bo po próbie smakowej było półwytrawne, a po dodaniu cukru nadal fermentuje czyli drożdże potrzebowały jeszcze cukru.



Skocz do: