Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2020
Lokalizacja: Ujsoły
Dzień Dobry
Nazbierałem dzisiaj tarnine po przymrozkach ( zapraszam do mnie na zbiory przy granicy ze Słowacją)
Ale chciałbym ją pąłączyć z czymś jeszcze i tutaj moje pytanie
Co dobrze komponuje się z tarniną ? Jaki owoc ? lub coś innego
Ps, jutro idę zbierać dalej to zrobie jakieś zdjęcia
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2020
Lokalizacja: Ujsoły
07-11-2020, 12:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2020, 12:21 przez Hoze.)
post pod postem...
Nurtuje mnie kwestia fermentacji moszczu jak powinnienem się zabrać do tego...
Parzyć tarnine wrzatkiem ?
"
Zamrożone owoce wrzucić do garnka i zalać 5 litrami wrzątku.
Po ostudzeniu do 50 °C dodać odpowiednią dawkę uwodnionego PektoFruit. Przeprowadzić proces enzymatyczny wg. Instrukcji. Potem moszcz przelać do zbiornika fermentacyjnego wyposażonego w rurkę fermentacyjną.
Zrobić syrop cukrowy z 2 kg cukru i 2 litrów wody i dodać do moszczu.
Po ostudzeniu do 30 °C dodać odpowiednią dawkę pożywki VINO ACTIVE i uwodnionych drożdże BLACKTHORN WINE YEAST. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić do fermentacji."
z koleji na wino.org mamy
"woce należy przegotować w odpowiedniej ilości wody, płyn odcedzić, po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży winnych,"
Jak najlepiej to zrobić ?
Aha zapomniałbym posiadam tylko chyba drożdze bajanusy nadadzą się do tarniny ? czy lepiej kupić te blackthorn?
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2012
Lokalizacja: Warzyce/Świat
Z niczym. Samo tarninowe jest dobre! możesz goździka i cynamonu dodac, ale bardzo ostrożnie, ja bym robił czyste. Nie gotuj tarniny bo ci wyjdzie kompot

.
https://wino.org.pl/forum/Thread-Wino-z-samej-tarniny
Kiedy przeskoczysz, to i wtedy nie mów hop. Zobacz najpierw w co wskoczyłeś.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2020
Lokalizacja: Ujsoły
Hym a eksperymentowałeś z płatkami dębu może ? +tarnina
Chciałbym zrobić 2 nastawy jeden czysty i jeden jakiś eksperymentalny z dodatkami
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2012
Lokalizacja: Warszawa / Białobrzegi
Możesz spróbować z dębem, ale bez przesady. Tarnina sama w sobie jest dosyć garbnikowa

Spróbuj dozbierać dzikiej róży oraz głogu, i drugim nastawem skręcić w stronę jesiennego porto.
Kto nie idzie do przodu, ten się cofa.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2020
Lokalizacja: Ujsoły
07-11-2020, 19:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2020, 19:50 przez Hoze.)
W tym roku mało dzikej jest a chciałbym 50l nastawić, jakie musiałbym przyjąć proporcje tarniny owoców w kg do dzikiej rózy ?
Głogu zbytnio nie widziałem ale jutro wyjde poszukać
Dziekuje za pomoc
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2012
Lokalizacja: Warszawa / Białobrzegi
https://wino.org.pl/forum/Thread-Portwai...gu-relacja
Tu masz wątek o takiej mieszance, wzorowałem się na nim i byłem bardo zadowolony
Kto nie idzie do przodu, ten się cofa.