Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z DR i głogu - pytanie
Dzień Dobry, 
W ubiegły czwartek nastawiłem wino z dzikiej róży i głogu ( 1.8 kg dr i około 0.8 kg głogu - nastaw na 10L wina). Wczoraj  dostałem około 1.8 kg dzikiej róży, a zamrożony mam niecały kilogram głogu więc składniki na kolejne 10L. Wino nastawiłem w pojemniku 15L więc nie mam możliwości uzupełnienia go o owoce i cukier z wodą wg proporcji z przepisu. Pod koniec tygodnia powinien  przyjść do mnie fermentor 34L, czy nie będzie problemem jeśli przeleję do niego nastaw i uzupełnię owocami i syropem cukrowym zgodnie z przepisem? Myślałem też żeby po oddzieleniu owoców co zrobię za jakieś 6 tygodni połączyć, je ze świeżymi i zrobić z tego nastaw 20L lub bardziej ekstraktywny 15L. Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Przelanie nie powinno raczej wpłynąć na nastaw, jeśli sterylnie wykonane będzie. Dodonie kolejnej partii też nie powinno być problemem na jakość przykładowo. Sądzę, żę poprawi to ekstraktywność czyli późniejszy smak. Wtedy tylko większa moc tak około 17-18 % i półsłodkie.

Jak nie będzie zbyt duża kwasowość to większa ilość owoców nie będzie zła. Kwestia jest czy ta róża i głóg nie będą zbyt kwaśne i okaże się, że jest zbyt duża kwasowość. Wtedy albo dolanie wody lub jakiegoś zobojętniającego środka uratuje.

Skocz do: