• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 … 20 Dalej »

Wino z DR i głogu - pytanie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z DR i głogu - pytanie
dariomlg Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2020
Lokalizacja: Wrcław
#1
09-11-2020, 15:37
Dzień Dobry, 
W ubiegły czwartek nastawiłem wino z dzikiej róży i głogu ( 1.8 kg dr i około 0.8 kg głogu - nastaw na 10L wina). Wczoraj  dostałem około 1.8 kg dzikiej róży, a zamrożony mam niecały kilogram głogu więc składniki na kolejne 10L. Wino nastawiłem w pojemniku 15L więc nie mam możliwości uzupełnienia go o owoce i cukier z wodą wg proporcji z przepisu. Pod koniec tygodnia powinien  przyjść do mnie fermentor 34L, czy nie będzie problemem jeśli przeleję do niego nastaw i uzupełnię owocami i syropem cukrowym zgodnie z przepisem? Myślałem też żeby po oddzieleniu owoców co zrobię za jakieś 6 tygodni połączyć, je ze świeżymi i zrobić z tego nastaw 20L lub bardziej ekstraktywny 15L. Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Kyslaw Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 42
Liczba wątków: 4
Dołączył: 11 2020
Lokalizacja: Buk
#2
22-11-2020, 20:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2020, 20:47 przez Kyslaw.)
Przelanie nie powinno raczej wpłynąć na nastaw, jeśli sterylnie wykonane będzie. Dodonie kolejnej partii też nie powinno być problemem na jakość przykładowo. Sądzę, żę poprawi to ekstraktywność czyli późniejszy smak. Wtedy tylko większa moc tak około 17-18 % i półsłodkie.

Jak nie będzie zbyt duża kwasowość to większa ilość owoców nie będzie zła. Kwestia jest czy ta róża i głóg nie będą zbyt kwaśne i okaże się, że jest zbyt duża kwasowość. Wtedy albo dolanie wody lub jakiegoś zobojętniającego środka uratuje.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 … 20 Dalej »

Wino z DR i głogu - pytanie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-05-2025, 00:42 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa