09-11-2020, 15:37
Dzień Dobry,
W ubiegły czwartek nastawiłem wino z dzikiej róży i głogu ( 1.8 kg dr i około 0.8 kg głogu - nastaw na 10L wina). Wczoraj dostałem około 1.8 kg dzikiej róży, a zamrożony mam niecały kilogram głogu więc składniki na kolejne 10L. Wino nastawiłem w pojemniku 15L więc nie mam możliwości uzupełnienia go o owoce i cukier z wodą wg proporcji z przepisu. Pod koniec tygodnia powinien przyjść do mnie fermentor 34L, czy nie będzie problemem jeśli przeleję do niego nastaw i uzupełnię owocami i syropem cukrowym zgodnie z przepisem? Myślałem też żeby po oddzieleniu owoców co zrobię za jakieś 6 tygodni połączyć, je ze świeżymi i zrobić z tego nastaw 20L lub bardziej ekstraktywny 15L. Będę wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam
W ubiegły czwartek nastawiłem wino z dzikiej róży i głogu ( 1.8 kg dr i około 0.8 kg głogu - nastaw na 10L wina). Wczoraj dostałem około 1.8 kg dzikiej róży, a zamrożony mam niecały kilogram głogu więc składniki na kolejne 10L. Wino nastawiłem w pojemniku 15L więc nie mam możliwości uzupełnienia go o owoce i cukier z wodą wg proporcji z przepisu. Pod koniec tygodnia powinien przyjść do mnie fermentor 34L, czy nie będzie problemem jeśli przeleję do niego nastaw i uzupełnię owocami i syropem cukrowym zgodnie z przepisem? Myślałem też żeby po oddzieleniu owoców co zrobię za jakieś 6 tygodni połączyć, je ze świeżymi i zrobić z tego nastaw 20L lub bardziej ekstraktywny 15L. Będę wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam