• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cydr o jajecznym aromacie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Cydr o jajecznym aromacie
Wera95 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 32
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2013
#1
Wink  18-11-2020, 17:40
Otóż postanowiłem wykonać cydr i wyszło nie bardzo. Błąd polegał na tym, że zaszczepiłem sok z jabłek (wyciskany w domu) drożdżami i wyjechałem na weekend, nie dając pożywki, bo nie miałem. Po powrocie zauważyłem ,że nie pika w rurce. Za jakieś dwa dni pojechałem po pożywkę, dodałem, ale otwierając fermentator dostałem jajami po nosie. Ruszyło, że hej, po jakimś tygodniu uspokoiło się, zlałem znad osadu i teraz czekam już dwa tygodnie, ale to nadal wali jajem. Dodałem ksylitol.

Przeczytałem że ratunkiem jest napowietrzanie i tu pierwsze pytanie - jak to technicznie zorganizować? Przelać (7 litrów do wiadra, włączyć i zamocować mikser? Zostawić w płaskim otwartym naczyniu? Jeszcze inaczej?
Smak jest całkiem całkiem. Zapach mieszany - jaja i coś fajnego takiego właśnie cydrowego.

A może czekać jeszcze i nic nie robić?
Szukaj
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
#2
19-11-2020, 08:30
Napowietrzanie pomaga, szczególnie jak tego jaja nie ma zbyt dużo.
Najlepiej przelać cydr "z wiadra do wiadra"
Pomoże też zlanie znad osadu, który często jest źródłem tego zapachu.
Pomoże też wsadzenie kawałka miedzi do cydru.

Są też do kupienia chemiczne środki do eliminacji siarkowodoru (zapach zgniłego jaja)

Ale ogólnie, taka wada jak się jej nie wychwyci od razu, jest już trudna do całkowitej eliminacji.
Szukaj
Odpowiedz
Wera95 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 32
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2013
#3
12-12-2020, 15:34
Sprawa załatwiona. Najwięcej dało sklarowanie żelatyną. Owszem, przelewanie, może nie z wiadra do wiadra ale filtrowanie w sposób zapewniający całkiem długo kontakt z powietrzem też pomogły, ale żelatyna załatwiła sprawę definitywnie. Co ciekawsze efekt wizualny jest ograniczony - produkt jest mocno opalizujący i klarownym go nazwać nie idzie. Ale pachnie tym, czym powinien. Dziś zabutelkowany i podsypany glukozą. NB. Ile mniej więcej powinien teraz postać w 20C?
Szukaj
Odpowiedz
Wera95 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 32
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2013
#4
03-01-2021, 13:48
Cydr nagazowany i wypity. Wrażenia w sumie mieszane. Raczej ciekawostka niż coś naprawdę udanego. W smaku właściwie przypomina trochę gorszy szampan/ wino musujące otrzymywane metodą naturalną. Za mało jabłkowe.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cydr o jajecznym aromacie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 10-07-2025, 02:07 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa