Liczba postów: 15
Liczba wątków: 11
Dołączył: 11 2020
Lokalizacja: Katowice
Alo winiarze , zamiast odlewać wina z dymiona i sprawdzać na zewnątrz jakie jest BLG
mogę do środka damki 5l wrzucić i na bieżąco sprawdzać jakie jest procent zawartości cukru ?
Liczba postów: 1.713
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Raczej nie.
Cukromierz się oblepi śmieciami i bąbelkami. I tak go będziesz musiał wyjąć, otrzepać, obczyścić żeby dobrze mierzył.
Ja kiedyś, jak mierzyłem bardziej blg - to wpuszczałem cukromierz do balona zawiązany na nitce. Nitkę da rady owinąć za końcówkę, tak żeby go opuścić. A cienka nitka do szycia wydaje mi się, że dużo nie fałszuje pomiaru.
Liczba postów: 591
Liczba wątków: 6
Dołączył: 11 2013
Lokalizacja: Lubelskie
Nastrój: Imbirowy
Wiadro z kranikiem - zlewasz bezpiecznie do menzurki, robisz pomiary i sprawdzasz parametry smakowe
Liczba postów: 15
Liczba wątków: 11
Dołączył: 11 2020
Lokalizacja: Katowice
Ja tam wole szklane , po dziadku
Liczba postów: 16
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2018
Lokalizacja: Opole
E tam, często zostawiam balingometr w winie, jasne, że się trochę oblepi, ale bardziej chodzi o zmianę poziomu niż o faktyczną wartość.
Widzę, że wino pracuje i jak szybko

, a zlewanie to zawsze jakaś możliwość zakażenia.