Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powolna fermentacja
#1
Dwa tygodnie temu nastawiłem wino z suszonej dzikiej róży. BLG roztworu cukrowego wynosiło 20 plus oczywiście owoce. Zadałem to MD na Tokayach Biowinu. Dziś, po 14 dniach od zadania drożdży BLG wynosi 14... Chyba trochę za wolno spada. Może zrobić restart na drożdżach aktywnych? Zawartość alkoholu nie jest jeszcze zbyt wysoka, więc jest szansa powodzenia...
Jedyną rzeczą, o której zapomniałem wstawiając wino to pożywka - nie dodałem jej do miazgi, ale później stwierdziłem, że jak są owoce to drożdże będą miały z czego czerpać budulec. Dosypałem pożywkę dwa dni temu - dać im jeszcze szanse czy restartować?
Odpowiedz
#2
Faktycznie spadek znikomy. Jak najbardziej restart na aktywnych wskazany.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Mam do wyboru Fermivin LS2, PDM i VR5. Które będą najlepsze?
Mam je jakoś hartować, czy tylko uwodnić i wlać do nastawu? Czy napowietrzać wcześniej nastaw?
Odpowiedz
#4
Każde z podanych drożdży się nadają.
Uwodnić i lekko zahartować nie zaszkodzi. Napowietrzanie jest zbędne. A co z pożywką? Warto dodać.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#5
Wczoraj coś mi wypadło i nie zdążyłem pojechać po drożdże. Ale dzień przed założeniem tego tematu dosypałem pożywki i napowietrzyłem nastaw i dziś, co ciekawe, BLG wynosi 10. Dorzucać aktywne czy jeszcze obserwować? Jaki powinien być mniej więcej spadek BLG na dobę na tym etapie fermentacji?
Odpowiedz
#6
Dzisiaj BLG 8... Czyli w jeden dzień spadek o 2. Czy to znaczy, że po pożywce i napowietrzeniu jest już ok, czy nadal lepiej wspomóc aktywnymi?
Odpowiedz
#7
Jeśli spadek Bllg się utrzyma to nie ma potrzeby dodawania nowych drożdży.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#8
Zgaduje, że użyłeś cukru z biedronki. Jeśli tak to poproszę o małą butelczynę, jeśli nie to ja wyślę tobie cos dobrego.
Odpowiedz
#9
Całkiem możliwe, a co z nim nie tak?
Odpowiedz
#10
Na priv podam Ci adres, żebyś mógł mi wysłać co nieco. :) Następnie uświadomimy resztę naszych przyjaciół.
Odpowiedz
#11
Dla zainteresowanych napiszę, że zdążyłem już dosłodzić i drożdże żrą 2 BLG na dobę, więc napowietrzenie lub pożywka lub napowietrzenie + pożywka pomogły :)
Odpowiedz
#12
flaszki się nie doczekałem ;( ale to nic :) pewnie taniej bylo kupić pożywkę. Proponuję również poczytać trochę o ilości pożywki dodawanej do nastawów.
Jeśli chodzi o cukier ze stonki:
https://www.salon24.pl/u/eradycator/7843...c-polskich

pozdrawiam



Skocz do: