Liczba postów: 20
Liczba wątków: 6
Dołączył: 06 2009
Dwa tygodnie temu nastawiłem wino z suszonej dzikiej róży. BLG roztworu cukrowego wynosiło 20 plus oczywiście owoce. Zadałem to MD na Tokayach Biowinu. Dziś, po 14 dniach od zadania drożdży BLG wynosi 14... Chyba trochę za wolno spada. Może zrobić restart na drożdżach aktywnych? Zawartość alkoholu nie jest jeszcze zbyt wysoka, więc jest szansa powodzenia...
Jedyną rzeczą, o której zapomniałem wstawiając wino to pożywka - nie dodałem jej do miazgi, ale później stwierdziłem, że jak są owoce to drożdże będą miały z czego czerpać budulec. Dosypałem pożywkę dwa dni temu - dać im jeszcze szanse czy restartować?
Liczba postów: 5.746
Liczba wątków: 199
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
Faktycznie spadek znikomy. Jak najbardziej restart na aktywnych wskazany.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 6
Dołączył: 06 2009
Mam do wyboru Fermivin LS2, PDM i VR5. Które będą najlepsze?
Mam je jakoś hartować, czy tylko uwodnić i wlać do nastawu? Czy napowietrzać wcześniej nastaw?
Liczba postów: 5.746
Liczba wątków: 199
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
Każde z podanych drożdży się nadają.
Uwodnić i lekko zahartować nie zaszkodzi. Napowietrzanie jest zbędne. A co z pożywką? Warto dodać.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 6
Dołączył: 06 2009
Wczoraj coś mi wypadło i nie zdążyłem pojechać po drożdże. Ale dzień przed założeniem tego tematu dosypałem pożywki i napowietrzyłem nastaw i dziś, co ciekawe, BLG wynosi 10. Dorzucać aktywne czy jeszcze obserwować? Jaki powinien być mniej więcej spadek BLG na dobę na tym etapie fermentacji?
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 6
Dołączył: 06 2009
Dzisiaj BLG 8... Czyli w jeden dzień spadek o 2. Czy to znaczy, że po pożywce i napowietrzeniu jest już ok, czy nadal lepiej wspomóc aktywnymi?
Liczba postów: 5.746
Liczba wątków: 199
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
Jeśli spadek Bllg się utrzyma to nie ma potrzeby dodawania nowych drożdży.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Liczba postów: 331
Liczba wątków: 10
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: gdynia
Nastrój: :)
Zgaduje, że użyłeś cukru z biedronki. Jeśli tak to poproszę o małą butelczynę, jeśli nie to ja wyślę tobie cos dobrego.
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 6
Dołączył: 06 2009
Całkiem możliwe, a co z nim nie tak?
Liczba postów: 331
Liczba wątków: 10
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: gdynia
Nastrój: :)
14-03-2021, 23:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2021, 07:42 przez drajla.)
Na priv podam Ci adres, żebyś mógł mi wysłać co nieco.

Następnie uświadomimy resztę naszych przyjaciół.
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 6
Dołączył: 06 2009
Dla zainteresowanych napiszę, że zdążyłem już dosłodzić i drożdże żrą 2 BLG na dobę, więc napowietrzenie lub pożywka lub napowietrzenie + pożywka pomogły
Liczba postów: 331
Liczba wątków: 10
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: gdynia
Nastrój: :)
flaszki się nie doczekałem ;( ale to nic

pewnie taniej bylo kupić pożywkę. Proponuję również poczytać trochę o ilości pożywki dodawanej do nastawów.
Jeśli chodzi o cukier ze stonki:
https://www.salon24.pl/u/eradycator/7843...c-polskich
pozdrawiam