Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drobiny korka w butelce
#1
Witam wszystkich. Jestem tu nowy  ale oczywiście już się przywitałem :)
Winka domowe robię już od kilku dobrych lat (około 10). Nigdy jednak nie było potrzeby ich korkowania i przechowywania ::)o wszystko było konsumowane na bieżąco :)
Nadszedł jednak ten dzień gdzie chciałabym odstawić kilka ciekawych win z dzikiej róży, agresto-porzeczki i winogron na półkę do leżakowania (max 5 lat)

W tym celu postanowiłem zakupić kilka różnych rodzajów korków 22mm (jedne lite, inne aglomerowane inne aglomerowane z grafiką) i zakorkować moje winka w butelki.
Zakupiłem podstawową korkownicę ręczną za całe 15 zł i zacząłem czytać jak prawidłowo podejść do tematu korkowania itp.
Wyczytałem gdzieś na forum, że klika osób miało problem z korkami i dobrze jest zrobić test przed całym procesem korkowania wina.
Postanowiłem, że zrobię i ja taki test z korkami.
Wziąłem kilka różnych butelek o średnicach od 17,5 do 18,5 mm, nalałem do nich wody i zakorkowałem różnymi korkami (litymi i ablomerowanymi).
Oczywiście korki wcześniej zmiękczyłem we wrzątku żeby było lepiej korkować. Tak zakorkowane butelki z wodą odstawiłem na 3 tygodnie do leżakowania.
Jakie było moje zdziwienie gdzie po 3 mc sprawdziłem butelki :(
- w butelkach z wodą gdzie były korki lite pływało pełno drobin korka i farfocli - po otwarciu butelek dziwny zapach, pewnie TCA :(
- w butelkach z wodą gdzie były korki aglomerowane pływało pełno drobin korka i farfocli - po otwarciu butelek zapachu nie bylo ale duzo drobin korka skutecznie odpychało.\

Teraz pytanie szanowne grono:
Co zrobiłem źle?
Dodam tylko, że zaraz po zakorkowaniu testowych butelek nie było i nie pływał żadnych drobin korka. Drobiny musiały się wytrącić w czasie tych 3 tygodni kiedy butelk iz woda sobie leżakowały.
Może test z wodą jest niemiarodajny bo w winie (inny skład, PH, kwaśność) takie rzeczy nie wystąpią ?
Korków nie kupowałem byle jakich i nie były najtańsze. Aglomerowane kupiłem u Malinowego Nosa. 

Dajcie proszę znać co mam zrobić bo boję się teraz zakorkować moje wina, żeby się nie zepsuły :(
Odpowiedz
#2
Jakie butelki używałeś? Takie typowe do wina? Może były za ciasne szyjki? Butelki po zakorkowaniu powinny zostać w pozycji pionowej ok 2 dni aby korki się rozprężyły i dopiero potem kładziemy je poziomo. Albo korki były kiepskiej jakości, zleżałe.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#3
Witam,
Butelki użyte po innych winach. Wymyte i wyparzone. Korki dobrane prawidłowo bo wchodziły z oporem ale nie tak żeby nie szło ich wcisnąć. Specjalnie patrzyłem na klarowność wody po zakorkowaniu. Nie było żadnego nawet najmniejszego okruszka korka.
Korki lite kupiłem stąd:
https://winodomowe.pl/gorzelnictwo-i-des...0-szt.html

Korki aglomerowane stąd:
https://allegro.pl/oferta/20-x-korek-agl...9979987569

Korki aglomerowane z grafiką stąd:
https://allegro.pl/oferta/korki-do-wina-...0094530291

Oczywiście po zakorkowaniu butelki odstały 3 dni, dopiero po tym czasie ułożyłem je w pozycji leżącej.
Odpowiedz
#4
Może koledzy będą mieli inne zdanie ale według mnie to korki musiały być zleżałe. Wino czy woda to nie ma znaczenia.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#5
No właśnie też mi się wydaje, ze korkom to obojętne co korkują, czy wino czy wodę.
Nie powinny się kruszyć.
A może olać te korki lite i aglomerowane, a kupić syntetyczne ?
Odpowiedz
#6
Jeśli chcesz leżakować 5 lat to syntetyczne się nie nadają. Syntetycznym korkujesz jeśli wino jest na bieżące spożycie. Maksymalnie 1-2 lata. Ja korkuję tylko korkami litymi. I to tylko jednego producenta Janosa.
https://browamator.pl/korek-naturalny-su...3,130,1084
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#7
vanKlomp dziekuję za info ale robiłem już testy korkami 24mm próbując wbić je w szyjki 18 mm i lipa. Ni dałem rady z chiny ludowe tego wcisnąć. Korkami 23 mm ledwo udaje mi się wcisnąć.
Czy te korki Jonas występują w średnicach 22 lub 23 mm ?
vanKlomp z tymi Jonasami nie mialeś żadnych problemów ?
Odpowiedz
#8
Masz trochę słaba korkownicę. Trzeba mieć do niej dużo siły. Powinieneś mieć taką dwuramienną. Kiedyś kupowałem 22mm bo miałem trochę butelek węgierskich a one maja węższe szyjki. Kupowałem tutaj:
https://www.cylex-polska.pl/firmy/win-wi...32441.html Kiedyś sprzedawał przez internet. Musisz sprawdzić w browamatorze czy mają.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#9
Polewanie/moczenie we wrzątku nie ma sensu. Odradzam. Raz widziałem na stronie sklepu, że ktoś takie coś zalecał ale sam nigdy się w to nie bawiłem.

Polecam lite - niestety droższe ale nigdy się nie rozwalą przy odkorkowaniu
Aglomery potrafią popękać przy korkowaniu i przeciekać. Szczególnie jak wino wznowi pracę to w takim aglomerze bez trudu się przebije.

Korkownice najlepiej kupić taką wolno stojącą.


Na samym początku miałem jakąś taką co się zepsuła po 10 korkowaniach
Kupiłem potem to - wydawało by się, że za 50 zł powinna już spełniać jakieś normy.
Połamała się po 150 zakorkowaniach. Ja ją po prostu wygiąłem i się zniszczyła.
https://allegro.pl/oferta/korkownica-rec...7621383815
Czasowo też strasznie dużo zajmowało.


Obecnie mam coś podobnego i jest super:
https://allegro.pl/oferta/korkownica-duz...9454394206
Szybko się korkuje, mało się traci czasu.
Odpowiedz
#10
Fakt ja też mam taką i jest super. Przez kilka lat miałem dwuramienną ale żeby się połamała? To trzeba mieć super bicepsy. :lol:
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#11
(03-04-2021, 09:28)bombluje napisał(a): Polewanie/moczenie we wrzątku nie ma sensu. Odradzam. Raz widziałem na stronie sklepu, że ktoś takie coś zalecał ale sam nigdy się w to nie bawiłem.
Skoro się nie bawiłeś, to dlaczego odradzasz?
Ja zawsze moczę we wrzątku.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
#12
Panowie sugerujecie, że te menty i frakcje korka w butelce to przez moczenie korka lub też przez złą korkownice ?
Odpowiedz
#13
Słabe aglomery mogą się kruszyć ( miałem coś takiego ) ale lite nie powinny moim zdaniem. A może dałby kolega zdjęcie tych koreczków? Ile kolega zapłacił za nie.

"Skoro się nie bawiłeś, to dlaczego odradzasz?"
Mając słabą korkownicę moczymy coś w wodzie. Większe tarcie. nagrzany jest większy ciężej wcisnąć.
Czy klej w aglomerach nie ucierpi? Tylko przy litych korkach widziałem uwagi, żeby je parzyć w sklepach i to nie przy kazdym typie . Stąd wniosek, że nie wiem na ile każdy się do tego nadaje.
Ile taki korek należy trzymać? Przecież to chłonie wodę.

Lite mi nigdy się nie kruszyły. Wydaje mi się, że autor wątku miał same aglomery.


EDIT:
Ostatnia sprawa - Nagrzewamy coś. Pozornie wydaje nam się, ze już ostygło i wszystko jest ok. We wnętrzu nadal jest gorące i mamy naprężenia rozciągające. Na zewnątrz ostudzona warstwa zaś będzie miała naprężenia ściskające.
To się odnosi do metalu i wysokich temperatur, korek raczej ma inną strukturę., ale - jest to bardzo słabe drewno. Może nawet taka obróbka cieplna wystarczy aby uszkodzić już słaby/gorszy korek. Takie moje gdybanie.
Odpowiedz
#14
Ja myślę, że to jest bardziej kwestia jakości korka. Wiadomo, że lite są lepsze, ale ja zawsze używam aglomerowanych, zawsze parzę je w wodzie, nie zawsze bardzo elegancko się wbijają, ale i tak nigdy mi się nie zepsuło od korka.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
#15
Panowie, testy zrobiłem na korkach litych i aglomerowanych i we wszystkich butelkach pojawiły się męty. Może to wina korkownicy ?
Odpowiedz
#16
Może tak być. Twoja korkownica jest kiepska. Jeśli masz zamiar w przyszłości więcej korkować to kup przyzwoitą korkownicę.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#17
Pozwoliłem sobie wrzucić zdjęcia tych frakcji w 3 butelkach testowych. Oto one:
https://ibb.co/52pysQ5
https://ibb.co/b15cxHG
https://ibb.co/RgTp6Q6
https://ibb.co/yk5SGX0
https://ibb.co/jZfb90Q
https://ibb.co/xzqy6HL
Odpowiedz
#18
Wydaje mi się, że to nie są zbyt dobre korki. W każdym razie na pewno są krótkie - im dłuższe, tym lepsze. Ale nie to jest przyczyną...
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
#19
Witam Panowie.
Postanowiłem powtórzyć testy.
Kilka dni temu zrobiłem znów testy korków (tylko aglomerowane) i wody jak pozostanie po ok. 1 mc leżakowania butelek.
Oczywiście wszystkie butelki zostały zakorkowane KORKOWNICA RĘCZNA SUPERSIMPLEX.
Dziś 4 butelki wylądowały w pozycji lezącej po 4 dniach stania w pozycji pionowej (suszenie korka)
Dam znać jak "coś" się pojawi w wodzie
Odpowiedz
#20
A korki były czyste? Nigdy nie miałem takich problemów i jestem ciekawy jak wyjdą testy.
Odpowiedz
#21
Korki czyste i wyparzone w piro. Butelki poopisywane, ułożone w pozycji leżącej.
Poniżej zdjęcia:

https://ibb.co/wymK8zY
https://ibb.co/X36C3GV
Dodatkowo zakorkowałem 1 butelkę gdzie korek był moczony w zimnej wodzie prze około 1h. Zobaczymy co z tych testów wyjdzie.



Skocz do: