16-04-2021, 21:16
Witam.
Po dłuższej przerwie znów coś nastawiłem, oczywiście eksperymentując. Podpatrzyłem znanego winiarza z YT i postanowiłem spróbować z winem z Zielonej Herbaty z nutką pomarańczy na bazie rodzynek. Wino traktuję typowo eksperymentowo, zdając sobie sprawę, że może nie wyjść. Jeśli nie wyjdzie, żalu nie będzie, koszt całości coś ok.20zł (łącznie z wodą i gazem).
Ponieważ to totalny eksperyment i mój pierwszy raz z herbatą, dlatego tylko do 5L nastawu.
Skład:
2x paczka herbaty zielonej z dodatkiem pomarańczy
1x paczka 400g rodzynek
2kg cukru
płynne drożdże winiarskie madera i pożywka
woda
Zresztą widać jak na zdjęciu:
Najpierw oczywiście nastawienie matki w osobnej butelce: trochę rodzynek, 2 łyżeczki cukru, woda, drożdże, szczypta pożywki, odlew naparu herbaty.
Zagotowanie wody (ok. 2,5L) na parzenie herbaty; finalnie wychodzi 2L naparu.
Zaparzanie herbaty:
Napar z herbaty po odcedzeniu fusów:
Oczywiście do tego syrop cukrowy, z 2kg cukru, którego wyszło tak ok. 2L.
W między czasie przepłukanie i tym samym zmiękczenie rodzynek:
No i po wystygnięciu wszystkich elementów, zlanie do balonu z efektem jak na zdjęciu:
Tak w sumie to nie mam, żadnych preferencji w zakresie mocy alkoholowej, ale miło by było gdyby te 10-12% miało + było półsłodkie. Będziemy obserwować.
Po dłuższej przerwie znów coś nastawiłem, oczywiście eksperymentując. Podpatrzyłem znanego winiarza z YT i postanowiłem spróbować z winem z Zielonej Herbaty z nutką pomarańczy na bazie rodzynek. Wino traktuję typowo eksperymentowo, zdając sobie sprawę, że może nie wyjść. Jeśli nie wyjdzie, żalu nie będzie, koszt całości coś ok.20zł (łącznie z wodą i gazem).
Ponieważ to totalny eksperyment i mój pierwszy raz z herbatą, dlatego tylko do 5L nastawu.
Skład:
2x paczka herbaty zielonej z dodatkiem pomarańczy
1x paczka 400g rodzynek
2kg cukru
płynne drożdże winiarskie madera i pożywka
woda
Zresztą widać jak na zdjęciu:

Najpierw oczywiście nastawienie matki w osobnej butelce: trochę rodzynek, 2 łyżeczki cukru, woda, drożdże, szczypta pożywki, odlew naparu herbaty.
Zagotowanie wody (ok. 2,5L) na parzenie herbaty; finalnie wychodzi 2L naparu.
Zaparzanie herbaty:

Napar z herbaty po odcedzeniu fusów:

Oczywiście do tego syrop cukrowy, z 2kg cukru, którego wyszło tak ok. 2L.

W między czasie przepłukanie i tym samym zmiękczenie rodzynek:

No i po wystygnięciu wszystkich elementów, zlanie do balonu z efektem jak na zdjęciu:

Tak w sumie to nie mam, żadnych preferencji w zakresie mocy alkoholowej, ale miło by było gdyby te 10-12% miało + było półsłodkie. Będziemy obserwować.
Dzień bez Cro@pl trudno zaliczyć do udanych...