Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Śluz na ściankach balona
#1
Na wstępie, jako nowy użytkownik, witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Przygodę z winiarstwem rozpocząłem 5 lat temu i do tej pory, po wielu wieczorach spędzonych nad lekturą tematu, udało mi stworzyć kilka "nie najgorszych" (zdaniem degustatorów) trunków. Niestety, wczoraj zetknąłem się z sytuacją na którą nie udało mi się dotychczas uzyskać odpowiedzi.
Mam w balonie wino z czarnej porzeczki stojące od września ubiegłego roku. Wczoraj było obciągane po raz trzeci i mniej więcej od połowy wysokości balonu na ściankach widoczny był osad, który wraz z obniżaniem się poziomu wina po pewnym czasie zaczął "spływać". Poprzednie dwa obciągi przebiegały bez żadnych niepokojących objawów, a od ostatniego z nich upłynęły około 3 miesiące. Prezentuję zdjęcia gąsiora oraz widok wylanych resztek do wanny. "Śluz" w tytule nie jest może najdokładniejszym opisem, ale ciężko dobrać odpowiednie słowo. W dotyku rozpływa się, nie są wyczuwalne żadne cząsteczki stałe. Samo wino nie na żadnych oznak wskazujących na jakąkolwiek chorobę, jest już ładnie sklarowane i w smaku też nie czuć nic niepokojącego.

Mam prośbę do doświadczonych forumowiczów o informację co do przyczyn i dalszego postępowania, oraz zasadnicze pytanie: czy to się będzie jeszcze nadawało do picia?

Pozdrawiam.


Załączone pliki Miniatury
           
Odpowiedz
#2
Wygląda to na zwykły, normalny osad.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
Dziękuję za opinię.
Mój niepokój wzbudził fakt, że to miało miejsce przy trzecim obciągu. Co innego gdyby to było na dnie balona, ale po raz pierwszy zetknąłem się z tego rodzaju osadem na jego ścianach, i to na "taką skalę".



Skocz do: