Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eksperyment, nowa baza do robienia win z suszonych owoców.
#1
Witam niedawno wpadłem na ciekawy pomysł na wino z każdego rodzaju suszonych owoców. Jest to eksperyment więc nie fatygowałem się po naczynie większe niż 5l. 
Ogólnie słój ma pojemność 5l ale spokojnie pomieści 5.5l i jeszcze zostanie miejsce na pianę, więc...
 
Wino około 15-16%, wytrawne. 
200-250g rodzynek
0.5kg suszonych owoców. (W moim przypadku są to daktyle)
20g kwasku cytrynowego. 
1100g cukru razem z wodą do 4.2l łącznej objętości. (Może brzmieć to dziwnie ale ja tak właśnie to liczę, wsypuje odważony cukier a potem dolewam wodę do odpowiedniej wysokości).
Oczywiście podzielone na dwie partię w moim przypadku było to 600g w 3l a potem 500g w 1.2l. 

Mam dwa pytania:

1.Wyliczyłem, że owoce wypełniają około 1-1.3l słoja. Czy podczas ich zlewania i po lekkim odciśnięciu jestem w stanie odzyskać z nich te 4.2l wina? Czy mogą być to straty rzędu 100ml? Muszę do tego doliczyć też straty przy klarowaniu i sprawdzaniu smaku. Ogólnie liczę na 5 butelek 0.75l. 

2.Czy to wino będzie smaczne, czy ilość owoców jest wystarczająca?
Odpowiedz
#2
Piłeś kiedykolwiek 16% wino wytrawne ?
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Postanowiłem trochę pozmieniać i planuje dosłodzić tak do 20-30g/l. Mocne wina wytrawne są paskudne, czy jak?



Skocz do: