Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czwórniak. i Dylemat początkującego.
#1
26-05-2021 Nastawiłem czwórniaka na zimno.
5 słoików miodu plus 13,5 litra wody, wyszło 17 litrów płynu.
(miody 2 nawłociowe, 2 wielokwiatowe i 1 faceliowy)
Drożdże do miodów ENOVINI HONEY plus odżywka do win z biowinu.
BLG początkowe 23.
Już tego samego dnia w nocy zaczęło pracować , temp nastawu jakieś 21stC
13-06 pierwsze zlanie znad osadu BLG 2.

I teraz pytanie.
Czy muszę dodawać kwasku lub soku z cytryny?
Winko nie jest ani kwaśne ani gorzkie , słodkie też nie, ale zależało mi na wytrawnym dlatego czwórniak. 
Ma ciekawy delikatny smak, wiem że będzie tylko lepsze. :)
I drugie pytanko.
Czy może jeszcze z miesiąc dwa postać w fermentorze czy przelać go do szkła.?
To mój pierwszy miód i na pewno nieostatni.

Dzięki
Odpowiedz
#2
Kwasek możesz dodać po fermentacji jeśli uznasz, że potrzeba. W fermentorze trzymaj do pierwszego zlania gdy zakończy się fermentacja i będzie osada.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Dzięki.
Czyli kwasek to nie jest obowiązkowy dodatek.?
Odpowiedz
#4
W sunie tak, to kwestia smaku. Kwas równoważy słodycz aby miody nie były mdłe ale czwórniak jest wytrawny więc kwasu nie potrzeba dużo.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: