Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prośba o korektę przepisu
#1
Przeszukując forum natknąłem się na przepis z strony https://wino.org.pl/old/frames/index2.htm zamierzam zrobić wino według przepisu
wino 17%
7kg truskawek
4l wody
2,8kg cukru
4g pożywki

Z tym że kwasu cytrynowego nie dodam, bo mam już z nim kiepskie doświadczenia. Natomiast zamierzam zastosować DROŻDŻE WINIARSKIE TRUSKAWKA ENOVINI Saccharomyces
dające do 16%. Natomiast truskawki po wymyciu przepuszczę w wyciskarce wolnoobrotowej , z 1kg wychodzi 0,7 litra soku , wiec z 7 kg wyjdzie niecałe 5 litrów soku , czy ze względu na zastosowaną metodę obróbki truskawek i zastosowanych drożdży , powinienem zmieścić skład przepisu , proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Daj mniej cukru. Obecnie wyjdzie około 20%.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Czy 2,3 Kg się nada ? Pamiętam jak obliczyć moc wina, ale wiem też że truskawki też mają swój cukier, czy możecie mi pomóc w obliczeniach ?
Odpowiedz
#4
Będziesz miał 5L soku truskawkowego, do tego planujesz dać 4L wody i 2,3kg (czyli 1,38L) cukru. Razem będziesz miał 10,38L nastawu.

Moc = 2300g / 17 (wartość stała) / 10,38L = 13%

A ten powyższy wzór nie uwzględnia cukru z truskawek, czyli może ci wyjść trochę mocniejsze wino niż 13%. Ja bym już zostawił to 2,3kg cukru, albo nawet 2kg. Tu juz jesteś przy takiej granicy, że warto dawkować cukier w dwóch ratach.

Zrób tak: wyciśnij sok, zmierz jeko balling, dodaj wodę i np. 1,5kg cukru. Zadaj drożdże. Niech fermentacja ruszy i się rozhula. Będziesz miał chwilę czasu na dokonanie obliczeń (na podstawie pomiaru ballingu tego soku) ile tego cukru tak na prawdę jeszcze dodać.

Inna sprawa: wino truskawkowe o mocy 17% będzie w ogóle smaczne? Czy taka moc nie zabije smaku truskawki?
Odpowiedz
#5
Dziękuję bardzo koledzy za informacje , truskawki dziś nie dotarły i dobrze bo mam więcej czasu na poczytanie informacji (w poniedziałek zrobię wino ), z tego co wnioskuje to kolega witas odradza mocne wino bo to zabija smak i delikatność truskawek. Dlatego też zdecyduje się na wino o mocy 13% i na drożdżach saccharomyces cerevisiae . Co do ilości cukru w truskawkach to znalazłem informacje że w 100 gramach jest 343 gramów cukru czyli w 5 litrach soku z 7 kg truskawek będzie 343 gram , co świadczy o tym że w 10,38 L nastawu mam dodać tylko 2 kg cukru (oczywiście jeżeli cały cukier znajdzie się w soku a nie w papce z wyciskarki wolno obrotowej).
Poza tym szczep tych drożdży nie jest ciężko ubić pirosiarczanem ?
Odpowiedz
#6
Mam pytanie , w poniedziałek miałem mieć truskawki lecz kobieta mnie wystawiła (truskawki będę miał dopiero dzisiaj), a zrobiłem wodę z cukrem czy może być przechowywany w lodówce 2 doby (chyba nie powinien się zepsuć) ?
Odpowiedz
#7
Nic jej nie będzie, w najgorszym przypadku ruszy fermentacja na dzikusach ale to mało prawdopodobne.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#8
(24-06-2021, 18:51)on995 napisał(a): że w 100 gramach jest 343 gramów cukru
Coś tu chyba źle napisałeś.


na 10L nastawu o mocy końcowej 13% potrzebujesz ogólnie cukru:
10L * 17 (stała w g/(%L)) * 13%= 2210g

Ale truskawki tez już mają w sobie cukier. Według książki "Domowy wyrób win" autorstwa Cieślaka, jest na stronie 22 napisane, że truskawki zawierają cukru w ilości (średnio) 6,5% masowych. Czyli 7kg truskawek zawiera 455g cukru. Wynika stad, że musiałbyś dodać cukru 2210g - 455g = 1755g. Ale to jest tak "na oko", bo nigdy nie ma pewności czy Twoje owoce będą miały rzeczywiście zawartość wagową cukru 6,5%. Ale operając się na szacunkach tez można coś dobrego wyliczyć.

Podejrzewam, że w tych 5L soku truskawkowego będzie trochę osadu, więc po zakończeniu fermentacji wyjdzie Ci mniej niż 10L.
Pytanie jest takie: w naczyniu o jakiej pojemności chcesz dojrzewać wino? Ważne jest żeby całe naczynie było wypełnione winem, żeby płyn miał jak najmniejszy kontakt z powietrzem. Ja w zeszłym roku nastawiłem też wino z truskawek ale niestety nie było przechowywane należycie (naczynie nie było wypełnione w całości) i wino się chyba utleniło: objawia się tak, że nie ma ładnego czerwonego koloru - zamiast tego jest taki jakby bursztynowo-pomarańczowy. W smaku czyć truskawkę ale kolor wcale na to nie wskazuje.
Lepiej nastawić tyle wina, żeby w całości wypełniło ono naczynie. Jeżeli już masz mniej wina niż pojemność naczynia, to można wypchnąć powietrze napełniając naczynie dwutlenkiem węgla. Można też po nalaniu wina spalić w naczyniu knot siarkowy; tlen zostanie zużyty w reakcji spalania a ponadto związki siarki zabezpieczą wino od góry. Żadnych z obu metod nie próbowałem, chociaż kupiłem ostatnio knoty siarkowe to przetestuję kiedyś tę metodę.
Odpowiedz
#9
on995 napisał(a):
   że w 100 gramach jest 343 gramów cukru

Coś tu chyba źle napisałeś.

Tak oczywiście chodziło o 4,9 gram cukru w 100 gramach truskawek , czyli w 7 kg owoców jest 343 gramów cukru.

Ostatecznie postanowiłem zrobić nastaw z 15 kg truskawek o łącznym nastawie 21 litrów.
Czyli na początek dałem truskawki do wyciskarki woolnoobrotowej (swoją drogą bardzo fajne urządzenie i nie drogie) i uzyskałem około 10 litrów soku (wiadomo jednak że z pulpą). Dodałem 2 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach wody i uzyskałem trochę ponad 15 litrów nastawu, blg 14-15 . Drożdże przez 20 godzin były bardzo nieśmiałe , lecz minęła doba to już zaczęły pracować, teraz wszystko jest ok, w poniedziałek lub wtorek dolewam następną partię syropu z wodą, 3 litry wody i 1906 gram cukru.

Wszystko według wyliczeń :

21 litrów nastawu x 17 wartość stała g/(%L) x 13% alkoholu = 4641 gram cukru ogólnie - 2000g (co dałem w pierwszej porcji) - cukier w truskawkach (4,9 gram w 100g truskawek - przyjmijmy jednak taka wartość) x150 (bo jest 15 kg truskawek) = 4641 - 2000 - 735 = 1906 gram cukru w drugiej dolewce cukru.

Przepis całkowity :
wino 13%
15 kg truskawek
9l wody
3,9kg cukru
4g pożywki + drożdże

Co do utlenianie koloru wina to ja nie zauważyłem takiego zjawiska jednak zawsze używam pirosiarczynu  potasu i zawsze dobrze konserwuje, inna sprawa że wino do starzenia czy klarowania przelewam zawsze do 5 litrowych gąsiorów pod korek i tam czekają na swoją kolej, mam pytanie co do wina .
1 Po miesiącu mam przecedzić wino i usunąć resztki pulpy co zastała , czy po dłuższym czasie ?
2 Czy po zlaniu dawać pirosiarczyn czy poczekać jeszcze jakiś czas ?

I jeszcze obecne zdjęcie nastawu , czy jednak do przepisu wprowadzicie jakieś modyfikacje ?


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#10
(04-07-2021, 13:45)on995 napisał(a): Przepis całkowity :
wino 13%
15 kg truskawek
9l wody
3,9kg cukru
4g pożywki + drożdże
Ok, przepis i obliczenia się zgadzają. Pamiętaj jednak, że jesteś na granicy rozwadniania soku owocowego. Wody sie dolewa by obniżyć kwasowość soku do wartości około 7-10 g/l, inaczej zbyt kwasne wino było by niepijalne. Najlepiej dawać jak najmniej wody, ale to zależy od owoców użytych w produkcji wina. Ogólnie panuje zasada, że aby wino nie było zbyt rozwodnione (i pustawe w smaku) to należy na każdy litr soku dawac nie więcej niż litr syropu cukrowego (wyjątkiem są surowce mocno aromatyczne jak np. czarna porzeczka - tu można lać więcej wody).


(04-07-2021, 13:45)on995 napisał(a): ...
Czyli na początek dałem truskawki do wyciskarki woolnoobrotowej (swoją drogą bardzo fajne urządzenie i nie drogie) i uzyskałem około 10 litrów soku (wiadomo jednak że z pulpą). Dodałem 2 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach wody i uzyskałem trochę ponad 15 litrów nastawu, blg 14-15 .
...
...w poniedziałek lub wtorek dolewam następną partię syropu z wodą, 3 litry wody i 1906 gram cukru.
Jak masz 15L nastawu to do tych docelowych 21L brakuje ci 6L syropu cukrowego, czyli musiałbyś go zrobić z 2kg cukru (objętość 1,2L) i 4,8L wody.

(04-07-2021, 13:45)on995 napisał(a): I jeszcze obecne zdjęcie nastawu , czy jednak do przepisu wprowadzicie jakieś modyfikacje ?
Na tym zdjęciu bardzo ładnie widać jak farfocle owocowe zostają unoszone przez gaz do góry. Widać też, że soku masz 13L a te farfocle to właśnie 2L. Te czapę owocową to możesz chyba spokojnie usunąć teraz jakąś łyżką cedzakową bądź sitem. Jak fermentacja burzliwa ustanie to te cząstki owocowe mogą opaść na dno - i tak trzeba je będzie jakoś "odfiltrować". I już w tym momencie widać, że z tych 15L to w miarę czystego soku zrobiło się 13L. Zamiast 21L będziesz miał 19L, albo i jescze ciut mniej, bo podejrzewam, że po skończonej fermentacji zbierze sie na dole trochę osadu.


(04-07-2021, 13:45)on995 napisał(a): 1 Po miesiącu mam przecedzić wino i usunąć resztki pulpy co zastała , czy po dłuższym czasie ?
Skoro ta czapa owocowa ma 2L, to można powiedzieć, że z tych 10-ciu litrów soku wyszło tak na prawdę 8L? Warto się zastanowić, czy rzeczywiście iść w litraż 21, bo wtedy sok może być zbyt bardzo rozwodniony. Może warto by było usunąć pulpę owocową i zmodyfikować przepis by zrobić wina tak 16-17L. Wtedy zapełnisz 3 damy 5-cio litrowe.
Jak fermentacja burzliwa całkowicie ustanie (po przefermentowaniu tej ostatniej partii cukru), to nastaw się uspokoi i jakiś osad opadnie na dno fermentatora. Wtedy ładnie zdekantujesz sobie młode wino do szklanych pojemników na dojrzewanie.

(04-07-2021, 13:45)on995 napisał(a): 2 Czy po zlaniu dawać pirosiarczyn czy poczekać jeszcze jakiś czas ?
Możesz zasiarkować standardową dawką 1g piro na 10L nastawu. Odsatwić na jakiś czas (2-3 miesiące) i ponownie sprawdzić jaki jest stan wina.
Odpowiedz
#11
Dziękuję serdecznie , oczywiście zgodnie z zasadą że warto uczyć się od znawców , chętnie zastosuję się do twoich porad, dam znać za miesiąc co słychać z winem.
Odpowiedz
#12
Witam po dłuższej przerwie, 1 sierpnia zlałem wino dodałem pirosiarczyn i i dodałem Klar Alcotec 24h Turbo (który był na granicy daty ważności w celu sklarowania wina) , lecz po tygodniu wino jest mętne i ma średni smak chociaż dosłodziłem 40gram cukru na litr. Co powinienem zrobić aby wino było klarowne (dodać nowy turbo klar ?) , ile wy dodajecie cukru do wina z truskawek ?
Odpowiedz
#13
(16-08-2021, 20:38)on995 napisał(a): Co powinienem zrobić aby wino było klarowne (dodać nowy turbo klar ?)

Poczekać, zlałeś to dopiero pierwszy raz, trudno się spodziewać finalnego efektu. Za miesiąc, dwa wino wytrąci znowu osad i zlejesz, itd. aż do momentu gdy będziesz usatysfakcjonowany. Kolejnej chemii nie ma co dawać.
Odpowiedz
#14
No właśnie dość mocno się zdziwiłem, bo jak dodałem turbo klar do kultowego (i się nie dziwię dlaczego) wina ryżowo ziołowego z tego forum, to na drugi dzień z bardzo mętnego zrobiło się mega klarowne , więc jak rozumiem turbo klar nie każdemu winu podleci ?
Odpowiedz
#15
Hm.. zawsze słucham bardziej doświadczonych od siebie, lecz tym razem nos mnie nie zawiódł, do wina dodałem turbo klar mający ważność jeszcze rok i wino na drugi dzień się sklarowało , a syf opadł na dno , dla porównania zobacz sobie kolego zdjęcie mętów które już oddzieliłem od wina , i zajęcie na 2 dzień (odzyskałem kawał wina). Zapomniałem dodać, wino odzyskało smak i zapowiada się na coraz lepsze :D

Została mi jeszcze butelka 0,7 l zupełnych mętów , spróbował bym klarowinem, tylko pisze że do bentonitu dodać 100 ml po 24h, zlać zawiesinę  do wina , tylko co to jest ta zawiesina ?
Ta woda lekko ,mętna czy wszytko łącznie z osadem ?


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
#16
Gdybyś poczekał też uzyskałbyś ten sam efekt.
A tak na dzień dzisiejszy masz dwumiesięczne wino po 2 chemiach, i planujesz kolejną.
Po co się tak spieszysz? Butelkować to będziesz jutro.
Odpowiedz
#17
on995 trochę cierpliwości. ;)
Efekt masz, smakować tez pewnie będzie. Z winem nie ma co za bardzo przyspieszać. Daj mu spokojnie pracować, ono samo wszystko zrobi.
Mnie produkcja wina nauczyła systematyczności i cierpliwości.



Skocz do: