Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Żyto vs Pszenica
#1
Miesiąc temu nastawiłem dwa wina eksperymentalne w słojach 5l. Jedno z żyta drugie z pszenicy oba miały dodatek w postaci 250g rodzynek, zboża dałem po 500g do każdego oczywiście dodałem też po 20g kwasku cytrynowego. Dzisiaj pozbyłem się zboża i rodzynek, wino zostało dosłodzone i wznowiła się fermentacja, która dobije je do 16% alkoholu a potem zacznie się klarowanie. Eksperyment ma na celu porównać te dwa rodzaje zbóż. Na tym etapie nie widzę zbyt dużej różnicy w smaku bo w większości zdominowały go rodzynki. Dlatego przy następnych takich nastawach planuje dać więcej zboża a mniej rodzynek. Myślę o proporcjach 750g zboża na 100-150g rodzynek na około 4l wina. Po zlaniu jedyna jak na razie różnica to taka, że wina z pszenicy jest około pół litra więcej niż tego z żyta. Inne wchłanianie wody czy jak? Ogólnie w tym czasie też mam nastawione wino z ryżu i przy identycznych proporcjach smak ryżu jest wyczuwalny i wino smakuje dużo lepiej. W dalszych etapach tego wina oraz przy innych próbach będę was informował na bieżąco w tym temacie.
Odpowiedz
#2
Nie wiem czy jest sens robienia wina ze zboża. Oba wina mają identyczną barwę na co wpłynęły rodzynki z ciemnych winogron. Smak jakiś nijaki, taki jakby coś zepsutego. Mam nadzieję, że po zlaniu z nad osadu i wyklarowaniu coś się zmieni. Na chwilę obecną ciężko znaleźć jakąkolwiek różnicę. W tej chwili klasyczne wino z ryżu i rodzynek nadal wypada o wiele lepiej.



Skocz do: