• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Porzeczki barw wszelakich v
1 2 3 4 5 … 11 Dalej »

Wytrawne z porzeczki - czy to w ogóle możliwe?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
del Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 14
Liczba wątków: 3
08-07-2021, 17:48
Kochani,
jak to dokładnie jest z tą porzeczką? Da się z niej zrobić wytrawne wino? 
Według Cieślaka maksymalne rozcieńczenie to 2 l wody na 1 litr soku. Pomijając fakt, że lubię wino esencjonalne i nie chciałbym za mocno rozrzedzać, to nawet decydując się na maksymalne rozcieńczenie czarnej porzeczki o kwasowości ok 30 g/l uzyskamy wino o zawartości kwasu 10 g/l. Dla czerwonej porzeczki zakładając średnio 24 g/l w owocu, po rozcieńczeniu będziemy mieli 8 g/l. Czyli wino (jak na wytrawne) wciąż dosyć kwaśne, a do tego puste w smaku.
Czy na prawdę chcąc zrobić wino jednoowocowe jesteśmy skazani na zabawę w młodego chemika i odkwaszanie wina/moszczu przy użyciu węglanu wapnia?

Druga nurtująca mnie sprawa. Czy nie mając wyjścia i będąc zmuszonym do odkwaszania mogę uzyskać sok przy pomocy sokowirówki? Gdzieś na forum wyczytałem, że Francuzi za taki manewr zastosowany na winogronach by mnie deportowali  :D Może w przypadku porzeczki to nie jest aż tak głupi pomysł?
Szukaj
Odpowiedz
cemik1 Offline
Winiarz
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 6
09-07-2021, 01:59
Będzie kwasior.
Co ma dać ta sokowirówka? Wiem, że sok ale jak użycie sokowirówki ma wpłynąć korzystnie na ino?
Szukaj
Odpowiedz
del Offline
Nowy użytkownik

09-07-2021, 08:55
Chodzi o to, że wszystkie opisy odkwaszania na gorąco jakie napotkałem opisywały operacje na soku/moszczu a nie miazdze. Prasy nie posiadam, ale mam dwie sokowirówki. Jedna to typowa zabawka z Lidla nadająca się odciśnięcia szklaneczki soku na śniadanie, a druga to stary pamiejacy czasy PRL PREDOM. Pomyślałem że ta druga powinna sprostać zadaniu. Pytanie tylko czy użycie sokowirówki nie wpłynie negatywnie na smak/klarowność wina?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
10-07-2021, 13:23
Sokowirówka zmasakruje pestki w porzeczkach. Do soku i późniejszego wina przejdą smaki które są nie pożądane w winie. Wyciskarka wolnoobrotowa dużo lepsza, ale przy większej ilości porzeczek czasochłonna i pewnie "zajedzie" się urządzenie na amen .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
del Offline
Nowy użytkownik

10-07-2021, 18:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2021, 12:02 przez del.)
Właśnie potwierdziłeś moje najbardziej pesymistyczne podejrzenia.
Chyba jednak będę musiał mocno rozcieńczyć.
Co myślicie o czymś takim: 1 część soku z czerwonej porzeczki na 2 części wody. Powinno dać to około 8g kwasu na litr. Może niewielka domieszka czarnej porzeczki, aby podbić kolor. Zamiast wytrawnego półwytrawne. Ma to sens? Będzie pijalne?

EDIT:
W nocy narodził się inny pomysł - odkwasić gotowe wino. Sprawdziłem i rzeczywiście w internecie są opisy skutecznego odkwaszania wina. Ma to co najmniej dwie zalety:
1. Mogę fermentować w miazdze, dzięki czemu wino powinno być "bogatsze".
2. Jeżeli prawdą jest to o czym pisał Ludwik Spiss, a mianowicie:
Cytat:Pamiętać należy, że w podgrzanym silnie soku owocowym, ulegną zniszczeniu bakterie, powodujące później samoczynne odkwaszanie się wina.

to ja mogę liczyć na choćby minimalne obniżenie kwasowości w sposób naturalny.
Mam też pewne obawy o to, że weglan wapnia wprowadzi nieprzyjemne nuty do wina a samo podgrzewanie wina pozbawi go części smaku i aromatu. No i czy odkwaszanie rozcieńczonego już wina będzie w ogóle tak skuteczne jak odkwaszanie czystego soku? Trzeba chyba będzie spróbować.

Wyczytałem jeszcze że odkwaszanie na gorąco przy użyciu węglanu wapnia jest najskuteczniejsze przy pH 3,8-4. Czy istnieje sposób, aby na podstawie zawartości kwasu cytrynowego w soku ustalić jego pH? Pomogłoby mi to w zaplanowaniu stopnia rozcieńczenia soku/wina.
Szukaj
Odpowiedz
jot Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 115
Liczba wątków: 0
12-07-2021, 08:56
(10-07-2021, 18:17)del napisał(a): Mam też pewne obawy o to, że weglan wapnia wprowadzi nieprzyjemne nuty do wina
Nie powinien zrobić tego, w ostateczności odkwaś sobie na początek jakąś małą porcje.
Szukaj
Odpowiedz
del Offline
Nowy użytkownik

13-07-2021, 14:07
To bardzo dobry pomysł. Spróbuję na niewielkiej ilości najpierw.

Nurtuje mnie jeszcze jedno. W TYM filmie możemy usłyszeć, że odkwaszana część moszczu powinna zostać uprzednio potraktowana pirosiarczynem potasu. Czyli wychodzi na to, że pirosiarczyn powinienem dodać przed zasiedleniem drożdżami (żeby ustabilizować miazgę), przed odkwaszaniem (żeby chronić przed utlenieniem) i prawdopodobnie przed butelkowaniem (żeby ubić drożdże z nieodkwaszanej części wina i zabezpieczyć wino przed zepsuciem). Nie za dużo tego pirosiarczynu? W jakich dawkach go stosować?
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Porzeczki barw wszelakich v
1 2 3 4 5 … 11 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-06-2025, 05:52 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa