20-07-2021, 20:51
Witam wszystkich.
Ostatnio nastawiłem wino na bazie ryżu, jednak okazało się że gdzieś znalazła się nie szczelność.
Ciśnienie w rurce było, ale po mimo naporu gazów i wyraźnych oznak fermentacji nic się nie działo z wodą znajdującą się w rurce, ciągle była na tym samym poziomie.
Oznacza to pewnie ze gazy które powinny zbierać się w butli i ulatywać poprzez "bulgotanie" ulatniały się w jakiś inny sposób, przy czym utrzymywały wodę w rurce na równym poziomie.
Zmienilem korek po kilku dniach, wszystko zaczęło pracować normalnie.
Pierwszy raz miałem taką sytuację.
Jakie mogą być skutki uboczne takiej fermentacji?
Ostatnio nastawiłem wino na bazie ryżu, jednak okazało się że gdzieś znalazła się nie szczelność.
Ciśnienie w rurce było, ale po mimo naporu gazów i wyraźnych oznak fermentacji nic się nie działo z wodą znajdującą się w rurce, ciągle była na tym samym poziomie.
Oznacza to pewnie ze gazy które powinny zbierać się w butli i ulatywać poprzez "bulgotanie" ulatniały się w jakiś inny sposób, przy czym utrzymywały wodę w rurce na równym poziomie.
Zmienilem korek po kilku dniach, wszystko zaczęło pracować normalnie.
Pierwszy raz miałem taką sytuację.
Jakie mogą być skutki uboczne takiej fermentacji?
WinoWAJCA