Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skutki nieprawidłowej fermentacji.
#1
Witam wszystkich.

Ostatnio nastawiłem wino na bazie ryżu, jednak okazało się że gdzieś znalazła się nie szczelność. 
Ciśnienie w rurce było, ale po mimo naporu gazów i wyraźnych oznak fermentacji nic się nie działo z wodą znajdującą się w rurce, ciągle była na tym samym poziomie. 
Oznacza to pewnie ze gazy które powinny zbierać się w butli i ulatywać poprzez "bulgotanie" ulatniały się w jakiś inny sposób, przy czym utrzymywały wodę w rurce na równym poziomie.
Zmienilem korek po kilku dniach, wszystko zaczęło pracować normalnie. 
Pierwszy raz miałem taką sytuację. 
Jakie mogą być skutki uboczne takiej fermentacji?
WinoWAJCA
Odpowiedz
#2
Żadne, rurka to tylko taka wizualizacja wydobywającego się dwutlenku węgla, u Ciebie wychodził przez nieszczelność. Przy fermentacji burzliwej nie ma żadnego negatywnego wpływu. Gdybyś miał tak na leżakującym nastawie wtedy zapewne byś go utlenił.



Skocz do: