22-07-2021, 21:19
Witam.
Nastawiłem wino z
3kg wiśni niedrylowanych
10kg porzeczek czerwonych
Wymyłem oczyściłem zgniotłem i wrzuciłem do fermentora
dodałem 10 litrów wody i 3 kg cukru.
pożywka kombivita i pożywka z witamina B1
drożdze fermivin LS2 16%
BLG początkowe 16
po 7 dniach pozbyłem się owoców
BLG 0
zlałem wszystko z powrotem do fermentora jest tego 16 litrów
w części rozpuściłem dodatkowe 2 kg cukru i zmieszałem
blg teraz to 11
pracuje pięknie
I pytanie
mam na wierzchu sporo piany i nadal sporo osadu na dnie( sitko nie zebrało wszystkiego)
jak długo trzymać wino z tym osadem i pianą
planuje po 2-3 tygodniach zlać znad osadu
czy taki czas jest ok?
Nastawiłem wino z
3kg wiśni niedrylowanych
10kg porzeczek czerwonych
Wymyłem oczyściłem zgniotłem i wrzuciłem do fermentora
dodałem 10 litrów wody i 3 kg cukru.
pożywka kombivita i pożywka z witamina B1
drożdze fermivin LS2 16%
BLG początkowe 16
po 7 dniach pozbyłem się owoców
BLG 0
zlałem wszystko z powrotem do fermentora jest tego 16 litrów
w części rozpuściłem dodatkowe 2 kg cukru i zmieszałem
blg teraz to 11
pracuje pięknie
I pytanie
mam na wierzchu sporo piany i nadal sporo osadu na dnie( sitko nie zebrało wszystkiego)
jak długo trzymać wino z tym osadem i pianą
planuje po 2-3 tygodniach zlać znad osadu
czy taki czas jest ok?