Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytania przed nastawieniem wina
#1
Witam.
Mam pytanie odnośnie wina wiśniowego. Chciałbym półsłodkie, ok15%.
Mam 10 kg wydrylowanych owoców.( Pestek dorzucę ok 200-300g.)
Trochę poczytałem Jana Cieślaka ale dalej musze dopytywać żeby później nie szukać ratunku.

Nie bardzo wiem ile musze dodać cukru i wody. Bo drozdze i pożywką to zapewne na opakowaniu jest napisane.

Według książki potrzebuje na wino 15% 150x1.7 = 255g cukru na litr.
Jak mam obliczyć właściwą proporcje na 10 kg wydrylowanych owoców? Mam przyjąć że srednio dadzą 5 l soku ? Na ile parti podzielić daną ilość wody i cukru ? Pytam bo nie wiem jak się zabrać do obliczeń.

Najpierw wrzucam wiśnie + pektyny + syrop + MD+ pożywkę? Czy ona już będzie w MD ? I wszystko zaczyna burzliwie fermentowac i tak trzymać ok 4-5 dni a później odcedzić, wycisnąć i do balonu ? Dalej sam syrop + pomiary BLG ?
Odpowiedz
#2
A po co pestki? :nie: 
Pestki z wiśni zawierają amigdalinę – związek, który w organizmie rozkłada się na m.in. cyjanowodór, a ten może wywoływać silne zatrucie.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#3
Tak, czytałem na ten temat ale też słyszałem że dodatek mały ich, daje posmak nienajgorszy. Zrobię bez, nie ma problemu.
Podpowiesz mi?
Wrzucę wiśnie do pojemnika, zrobię miazgę. Mam zmierzyć BLG i dopiero dobierać proporcje ? Pektyny wrzucić i czekać parę dni, czy wszystko już razem, pożywką, pekto, MD, syrop?

P.S wyczytałem żeby wody nie dolewać. Ew. Tyle co na syrop pierwszy, później moszcz + cukier.
Odpowiedz
#4
Zmierzenie blg i kwasów to podstawa. Mając te dane dopiero możesz zaprojektować wino.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#5
Ja ciągle zgłębiam wiedzę a żona dryluje. ?
Czy sprawa wygląda tak :

1. Do wiadra wrzucam miazge bez Pestek, dorzucam pektoenzym.
2. Po kilku godzinach mierze BLG i dopiero wtedy odpowiednią dawkę cukru, drozdzy i pożywki?

Czy lepiej zrobić MD Czy wsypac tak jak jest na opakowaniu ? Czy jeśli mi wyjdzie x kg cukru, a chce 15% wina. To wsypuje na start 2/4 i później 2x 1/4 cukru ? Jak blg będzie spadać?
Odpowiedz
#6
Musisz wiedzieć ile dodać cukru żeby osiągnąć dany % alkoholu. Trzeba wykonać obliczenia.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#7
Rób z. Pestki wiśni nadają mu ten właśnie smak, którego próżno szukać w jakimkolwiek innym winie. Cała głebia dobrego wina wiśniowego to pestka właśnie. Trzy dni można śmiało w miazdze z pestką fermentować, po co sobie roboty dokładać drylowaniem. Ja trzymam pięć pod swój smak.
Odpowiedz
#8
Jasne, kwestia mocy to kwestia ile cukru I jakie drozdze ale czy ogólne założenie mam poprawne ? Co do ilości cukru to ustalę to po zmierzeniu blg po paru godzinach od dodania pekto ?
Odpowiedz
#9
Spróbuj przeliczyć sobie wg tego przepisu.
Wchodzisz w link po lewej stronie podręcznik - - - >
przepisy szczegółowe następnie wybierasz owoc z tabelki
https://wino.org.pl/old/frames/index2.htm
Odpowiedz
#10
Dzięki. Już mam kilka źródeł do obliczania. Pytanie tylko j/w, czy dobrze to planuje ?
Odpowiedz
#11
Też w sobotę nastawiłem wino z wiśni właśnie. :)

Przyjąłem sobie przelicznik 8kg surowca na 10l wina.

Cukier mierzyłem - maiłem blg 13 (już po odjęciu 4), kwasek – nie, przyjąłem z tabelki 13 g/l.
Wydajność u mnie soku z owoców zakładam tak jak rok temu - 50%. W tą sobotę (tydzień to ma się fermentować miazdze u mnie) będę widzieć po oddzielaniu owoców ile uzyskałem wydajności w tym roku.

Mam nastaw na 15l balon, na razie fermentuje to w wiadrze 30l, balon będzie po oddzieleniu owoców.

Owoce - 13 kg (tyle zerwałem dałem 1kg więcej) z tego planuje uzyskać 6,5l soku o zawartości cukru 6,5x130=845 gram. Owoce miałem drylowanie, ale tylko dlatego, że było tego mało. Jakbym nastawiał więcej nie drylowałbym nic.


Jadę na muzgotrzepach (BAYANUS G995) także 18%.

Cukier ogólny: 18x17x15x=4590 gram – minus cukier z soku 845 gram= 3745 gram

Pierwsza tura poszło: 1kg plus 4,5l wody.

No i sobie bulgocze już kolejny dzień, codziennie mieszam żeby pleśni na górze nie mieć okazji zobaczyć. :)

W sobotę zamierzam oddzielić owoce, dodać 2 turę cukru i wody i do balona.

Finalnie planuje dosłodzić, bo zakończeniu fermentacji.
Odpowiedz
#12
Dzięki wielkie za wskazówki. Ja chce trochę mniejszy woktarz zrobić, planuje do balonu 10 L zrobić jakieś 14-15% głównie dla żony. Żeby nie gadała że za mocne ( dla niej ) ?

Mam tylko taką zagwozdkę. Jedynie wody użyje do pierwszej dawki cukru - syrop. Jak wrzuce miazge + pekto, zmierzę Blg to nim nie wycisnę owoców po fermentacji w fermentatorze to nie wiem ile mam soku.. Mam przyjąć +- jakie dawki cukru na jaki procent czy jak mam to obliczyć? Bo przecież nie wiem ile dokładnie wina, soku uzyskam po tygodniu fermentacji a chcąc robić na drożdżach winiarskich musze j dodać od razu, zanim dzikie się namnożą. Podpowie ktoś?
Odpowiedz
#13
Jeśli mamy moszcz o zawartości 19 blg a chcemy aby nasze wino miało np 13% to musimy wykonać obliczenia.
Obliczanie zawartości cukru w moszczu
- 19Blg = 190g (ekstraktu) x 0,625 litra (obj. 1kg cukru) = 119ml, a 810g wody ma objętość 810ml
- więc 1kg moszczu ma objętość 119+810=929ml, a 1 litr tegoż moszczu waży 1/0,929kg = 1,076kg
- stąd też, w jego 1L jest (19%) 190 x 1,076kg = 204g ekstraktu (w tym 17/20 to cukier)
- odejmując od całości ekstraktu 3/20 niecukrów (204x17)/20 = 173g/L cukru.

Obliczanie ilości cukru do dodania:

- (skoro na 1% alk potrzeba16,83g cukru w litrze) 13% x 16,83g = 219g cukru/litr,
- ale w moszczu jest już 173g/L cukru więc 219g - 173g = 46g/L do dosypania
- ponieważ cukier zwiększa obj. nastawu to: 46g + 17% = 54g/L, Do nastawu 54 x 6L = 324g cukru
To jest przykład. Wstaw sobie swoje dane.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#14
Dzięki. Tylko teraz, nie wiem czy dobrze rozumiem. Bo dostałem gotowca na obliczanie potrzebnego cukru I ile mam cukru w owocach. Ale jak mam zaplanować winko, nie wiedzą ile mi wyjdzie po fermentacji w wiadrze ? A żeby ją zacząć musze znać, litrarz powstałego soku, a on jeszcze nie powstał. Przyjmuje że chcąc 10l Wina potrzeba 2.5 kg cukru I np na start sypie 1kg cukru a po fermentacji w wiadrze mierze blg i koryguje cukier, wiedząc już ile mam L wina ?
Odpowiedz
#15
Też tak na początku się jarałem tymi miejscami po przecinku i dokładnością z jaką ludzie na forum robili obliczenia nastawianego wina. Teraz z czasem odpuściłem. Stosuje zaokrąglenia: 1l wody waży 1kg, wydajność droży cukier/alkohol 17g/l, poprawka na niecukry 4 (aronia 6).

Te aptekarskie obliczenia ok, ale tylko do konkretnego wina w tym przypadku z winogron. Poprawka 3/20 o tym świadczy, powinien dać inną, mamy wiśnie. Wydajność droży 16,83g – no dobra ale jakiego szczepu, wiadomo, że ona jest różna i waha się w granicach 16-18. Często gęsto nie mamy tego parametru (pytajniki w tabelce). I wtedy wracamy do punku wyjścia. :)

Marek00 coś musisz założyć, cukier i tak dasz w ratach, wtedy zrobisz korektę. Jakie masz wiśnie? Soczyste? Jaką mocną prasę? A może tylko będziesz cisnął rękami. Załóż tak jak ja 50%, wyjdzie 60% zrobisz korektę przy drugiej partii cukru. Cukier w owocach? Pisałeś, że masz Balingomierz – właśnie tym. Blg mierzysz czystego soku (pognieć sobie trochę wiśni ręką i przelej sok przez sitko i do próbówki). Wody nie możesz dać całej bo nie wiesz ile soku uzyskasz jak nie odciśniesz owoców, daj 1l mniej, będzie na korektę. Sypnij 1kg na start i 2,5l wody.
Odpowiedz
#16
Ja już jestem po odciśnięciu owoców, w tym roku mam lepiej – wydajność 60%.

Marek00 a u Ciebie, bulgocze już? :)



Skocz do: