• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Płatki (chipsy) dębowe

Strony (2): « Wstecz 1 2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Płatki (chipsy) dębowe
Gosia Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 178
Liczba wątków: 8
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: lublin
#26
13-04-2006, 19:14
po co robić samemu te wiórki dębowe skoro koszt jednej porcji na 30 l wina wynosi ok. 3,50 zł?
Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 617
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#27
13-04-2006, 19:19
A po co robić samemu wiśniówkę, skoro koszt takowej w sklepie wynosi ~15zł. A tu sam spirytus kosztuje koło 50zł... Nie zawsze o pieniądze się rozchodzi. Czasami zrobienie czegoś własnoręcznie przenosi BEZCENNĄ satysfakcję!
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#28
21-04-2006, 10:21
Crazy_Cat ma bezwzgledna racje!!!
Po co robic wino, babrac sie z owocami, sciagac, placic za cukier, filtrowac, butelkowac, jak mozna kupic w Niemczech litr wina francuskiego, czy macedonskiego za 4,50 PLN??
To czysta satysfakcja i hobby, ktore sprawia mi wiele przyjemnosci!!
Dobra potne dąbka, wsadze do piekarnika i zobaczymy co dalej z tego bedzie:)
Pozdro
Szukaj
Odpowiedz
mamcar Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.546
Liczba wątków: 83
Dołączył: 09 2005
#29
31-03-2008, 00:57
Jestem w trakcie sporzadzania chipsow debowych. Zastanawiam sie czy to normalne ze debina po zalaniu wrzatkiem na poczatku dosc mocno gazuje, do tego stopnia ze az pojawila sie piana. Po 24h wymienilem wode, juz na nie wrzaca a ciepla i znow chwile szly babelki. Czy to normalny objaw?
Szukaj
Odpowiedz
Jorgos Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 408
Liczba wątków: 7
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: Gryfino
#30
31-03-2008, 06:53
Cytat:Wysłane przez mamcar
Jestem w trakcie sporzadzania chipsow debowych. Zastanawiam sie czy to normalne ze debina po zalaniu wrzatkiem na poczatku dosc mocno gazuje, do tego stopnia ze az pojawila sie piana. Po 24h wymienilem wode, juz na nie wrzaca a ciepla i znow chwile szly babelki. Czy to normalny obiaw?
To normalne, w wyschniętej dębinie jest dużo pęcherzyków powietrza,mimo,że to twarde i zwarte drzewo.woda wypiera z wnętrza.sam fakt,że dąb po namoczeniu tonie, mówi o ich obecności.
Szukaj
Odpowiedz
Łukasz84 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 645
Liczba wątków: 7
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Koluszki/Łódź
#31
31-03-2008, 10:00
Spoko nie przejmuj się tym - to normalne:) Tak samo nie przejmuj sie "herbatką" którą "zaparzyłeś" z tego dębu;)
Szukaj
Odpowiedz
rhezuz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 34
Liczba wątków: 2
Dołączył: 11 2007
Lokalizacja: Tarnów
#32
31-03-2008, 20:14
mamcar> jak zamierzasz wypalaić płatki dębowe? jeżeli w piekarniku domowym to radze kupic gotowe , albo dużą doza ostrożności i czujności, wystarczy chwila nieuwagi i cały dom zadymiony :sloik:
Szukaj
Odpowiedz
Jorgos Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 408
Liczba wątków: 7
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: Gryfino
#33
31-03-2008, 20:30
Cytat:Wysłane przez rhezuz
mamcar> jak zamierzasz wypalaić płatki dębowe? jeżeli w piekarniku domowym to radze kupic gotowe , albo dużą doza ostrożności i czujności, wystarczy chwila nieuwagi i cały dom zadymiony :sloik:
Spokojnie! wystarczy pilnować temperatury. Jak ktoś kiedyś ciasto robił to wie w czym rzecz. Ja paliłem grube(około 3x6mm) 4h i pięknie mi zbrązowiały na tzw. średnio palone.
Szukaj
Odpowiedz
mamcar Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.546
Liczba wątków: 83
Dołączył: 09 2005
#34
31-03-2008, 21:03
Hmm gdzies na forum widzialem 30-40 minut na ok 150. Wiec chyba jednak bede musial postac przy piecu. Nie ma obawy.. domu nie zadymie.. wypalal bede w akademiku :podstep:
Szukaj
Odpowiedz
Jorgos Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 408
Liczba wątków: 7
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: Gryfino
#35
31-03-2008, 21:41
po 40 min będziesz miał zbrązowiałe ewentualnie na pow.chyba,że będą bardzo drobne,.poza tym 150 st. to chyba trochę mało jak na drewno. Chodzi o to, by przypiekły się równomiernie w całym przekroju.
Szukaj
Odpowiedz
shrek1818 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 227
Liczba wątków: 8
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: Koniecpol/Kielce
Nastrój: Marzycielski...
#36
01-04-2008, 18:55
a ja powiem swoje zdanie. wydatek 210zł 15l beczka i masz święty spokój na długi długi długi czas nie musisz się bawić w takie coś i masz coś ładnego na czym można zawiesić oko pochwalić się, każde wino po miesiącu w beczce i wystarczy. Ja porównując efekty stosowania beczki a wiórków(kupionych) przyznaję że beczka jest zdecydowanie lepsza. Z niepijalnego jak dla mnie wina wiśniowego z wiśni sokówek wyprowadziłem je beczką na całkiem niezłe wino. Po wiórkach czasami miałem odczucie jakbym jadł deske :D
Szukaj
Odpowiedz
rhezuz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 34
Liczba wątków: 2
Dołączył: 11 2007
Lokalizacja: Tarnów
#37
01-04-2008, 19:59
o to widze że za szybko chciałem miec swoje chipsy, ja ustawiłem piekarnik na 250 + termoobiegg i po 15 min były gotowe:big:
Szukaj
Odpowiedz
mamcar Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.546
Liczba wątków: 83
Dołączył: 09 2005
#38
01-04-2008, 22:50
Shrek nie przeceniaj mnie... skad wezme 15l nalewki tego samego smaku. Nie pracuje w nalewki-i-inne ;)

A wydatek 210zl ..hmm.. wydaje mi sie spory.. moglbym refrektrometr, badz praske np kupic.. albo wydac na inny (bez)zbozny cel. Raczej daze do minimalizacji kosztów a nie do ich generowania.
Szukaj
Odpowiedz
vooyeck Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 189
Liczba wątków: 9
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: M@łpolska
Nastrój: miodzio!
#39
18-09-2008, 20:59
Cytat:Wysłane przez rhezuz
o to widze że za szybko chciałem miec swoje chipsy, ja ustawiłem piekarnik na 250 + termoobiegg i po 15 min były gotowe:big:

Hehe poszedłem wczoraj twoją drogą i po pietnastu minutach wszystkie okna i drzwi otwarte (na zewnątrz 5 st. C :kwasny: )
A sąsiad o mało co straży pożarnej nie wezwał. :uff: :lol:
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): « Wstecz 1 2

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Płatki (chipsy) dębowe


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 10:32 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa