01-08-2021, 11:56
Witam wszystkich, od jakiegoś czasu planowałem zrobić wino i mam nadzieję, że w tym roku się uda.
Mam już nazbierane ok. 10kg owoców, część jeszcze wisi na krzakach, więc jak dojrzeją od razu zaczynam robić, bo skończyło mi się już miejsce w zamrażarce. Po zebraniu reszty przeliczę sobie resztę składników, proszę o sprawdzenie, czy obliczenia są poprawne i czy nie zrobię jakiegoś babola w czasie robienia:
Owoce:
-6kg czerwonej porzeczki
-3kg czarnej porzeczki
-1kg agrestu
Drożdże: Aromatic Wine Complex 16%
Moc wina: tyle ile drożdże są w stanie zrobić, nie będę kombinować przy pierwszym winie
Wino słodkie lub półsłodkie.
Zakładając wydajność pozyskania soku na poziomie 60%, uzyskam 6l soku (taka sama wydajność dla porzeczki i agrestu?)
Cukier w owocach: 0,61kg, sugerując się zawartością cukru znalezioną w internecie
Dodatkowa woda: 12l
Dodatkowy cukier: 5,5kg
Łącznie powinno wyjść jakoś 21l wina
Mam 2 balony o pojemności chyba 30l
Planuję przeprowadzić w wiadrze fermentację w miazdze, a po tygodniu przecedzić to i rozlać do balonów.
Po 1 zlaniu znad osadu przelać wszystko do 1 balona.
Mam jeszcze parę pytań:
1. Balony są znaleźne, były lekko przybrudzone, z lekkim aromatem owocowym. Zalałem je wodą z płynem do mycia naczyń i poszorowałem wyciorem i wypłukałem. Potem jeszcze przepłukam piro. Czy to wystarczy? Po myciu brak żadnego zapachu.
2. Dodawać pekto do miazgi? Na opakowaniu drożdży jest napisane, że jest już w drożdżach?
3. Czy stalowe, emaliowane wiadro może byc?
4. Czy nie przeszkadza to, że część porzeczek była już przejrzała podczas zbioru(niektóre lekko smakowały winem)
5. Jest sens siarkować miazgę? Planuję szybko rozmrozić owoce i od razu dać drożdże.
Mam już nazbierane ok. 10kg owoców, część jeszcze wisi na krzakach, więc jak dojrzeją od razu zaczynam robić, bo skończyło mi się już miejsce w zamrażarce. Po zebraniu reszty przeliczę sobie resztę składników, proszę o sprawdzenie, czy obliczenia są poprawne i czy nie zrobię jakiegoś babola w czasie robienia:
Owoce:
-6kg czerwonej porzeczki
-3kg czarnej porzeczki
-1kg agrestu
Drożdże: Aromatic Wine Complex 16%
Moc wina: tyle ile drożdże są w stanie zrobić, nie będę kombinować przy pierwszym winie
Wino słodkie lub półsłodkie.
Zakładając wydajność pozyskania soku na poziomie 60%, uzyskam 6l soku (taka sama wydajność dla porzeczki i agrestu?)
Cukier w owocach: 0,61kg, sugerując się zawartością cukru znalezioną w internecie
Dodatkowa woda: 12l
Dodatkowy cukier: 5,5kg
Łącznie powinno wyjść jakoś 21l wina
Mam 2 balony o pojemności chyba 30l
Planuję przeprowadzić w wiadrze fermentację w miazdze, a po tygodniu przecedzić to i rozlać do balonów.
Po 1 zlaniu znad osadu przelać wszystko do 1 balona.
Mam jeszcze parę pytań:
1. Balony są znaleźne, były lekko przybrudzone, z lekkim aromatem owocowym. Zalałem je wodą z płynem do mycia naczyń i poszorowałem wyciorem i wypłukałem. Potem jeszcze przepłukam piro. Czy to wystarczy? Po myciu brak żadnego zapachu.
2. Dodawać pekto do miazgi? Na opakowaniu drożdży jest napisane, że jest już w drożdżach?
3. Czy stalowe, emaliowane wiadro może byc?
4. Czy nie przeszkadza to, że część porzeczek była już przejrzała podczas zbioru(niektóre lekko smakowały winem)
5. Jest sens siarkować miazgę? Planuję szybko rozmrozić owoce i od razu dać drożdże.