Ale bałagan.
Zadałem sobie trud, żeby policzyć co do tego nastawu zostało dodane:
(01-08-2021, 13:05)maniana napisał(a): miazga z porzeczki czerwonej 9 kg
dolane 2 l wody
(02-08-2021, 18:23)maniana napisał(a): dzisiaj dodałem 2 litry wody z 3 kg cukru .
(03-08-2021, 13:49)maniana napisał(a): Wczoraj dodałem 2kg cukru z 2 litrami wody.
Ten wpis odnosi się do tego poprzedniego (tak mi się wydaje). W sumie to nie wiadomo czy maniana dodał 2kg czy może 3kg cukru.
(03-08-2021, 21:10)maniana napisał(a): Łącznie 12 kg więcej nie da rady .
Domyslam się, że maniana dodał jeszcze 3kg miazgi porzeczkowej, żeby razem było jej 12kg.
(21-08-2021, 17:33)maniana napisał(a): dosłodzone w poprzednią sobotę 2 kg z 1,5l moszczu
Łącznie składniki:
12kg miazga czerwonej porzeczki
4L wody
4 lub 5kg cukru (jego objętość 2,4L lub 3L)
Wydajnośc tłoczenia wg tego artykułu
https://www.szumiglowa.pl/artykuly/winia...-tloczenia
wynosi 70%.
Można powiedzieć, że soku owocowego z 12kg jest 8,4L.
Objętość nastawu (bez farfocli owocowych) to 8,4L + 4L + 2,4L (lub 3L) = 14,8L (lub 15,4L)
Początkowa zawartość cukru: 4000g/14,8L = 270g/L (BLG 25) lub 5000g/15,4L = 325g/L (BLG 29)
Teoretyczna moc docelowa: 270g/L / 17 (stała) = 15,8% lub 325g/l / 17 (stała) = 19%
Cukru z miazgi owocowej nie doliczyłem. Ile moga mieć cukru porzeczki? z 80g/L? To cała miazga miałaby wtedy ok. 672g cukru. To ten cukier owocowy wystarczy na wyprodukowanie 672g / 17 (stała) / 15L = 2,6% alko. Czyli moc trunku wzrasta do około 18,4% lub 21,6%. Pewnie będzie ciut mniej, bo część alkoholu przejdzie do farfocli owocowych a ja w obliczeniach liczyłem czysty sok porzeczkowy.
Sok porzeczkowy został rozwodniony mniej więcej w stosunku 1:1. Czyli BLG niecukrów nie wynosi szacowane 4 lecz tylko 2.
Obliczony BLG startowy cukru wyszedł między 25 a 29. Więc BLG startowy nastawu jest o 2 większy, czyli pomiędzy 27 a 31.
Ciekawe jest, że fermentacja zatrzymała się na BLG 15. Używając tego kalkulatora online:
http://www.fermcalc.com/FermCalcJS.html
można policzyć, że spadek BLG z 31 do 15 daje moc wina około 10% vol i cukier resztkowy 183g/L.
Ja obstawiam, że nastaw został przesłodzony. Drożdże nie przerabiały cukru na bieżąco tylko były przekarmiane i odmówiły dalszej pracy.
@maniana, notowałeś może jaki był balling nastawu przed dodaniem każdej kolejnej partii cukru?