Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z porzeczek
witam
może ktoś podpowiedzieć co dalej od wczoraj
 dymion 25l
miazga z porzeczki czerwonej 9 kg
dolane 2 l wody do dalej ?

Proszę o poprawną pisownię. Mod.
Odpowiedz
Ale napisz coś więcej. :)

Jakie masz drożdże, albo jaką chcesz moc uzyskać.

Surowca masz na ok. 15l nastaw.

Możesz fermentować owoce w baniaku 25l, a po kilku dniach zlać do 15l.
Odpowiedz
Drożdże dodałem https://browin.pl/sklep/produkt/400401/v...mplex-20-g
W takim też baniaku są, dzisiaj dodałem 2 litry wody z 3 kg cukru .

Zapomniałem dodać,chciałbym osiągnąć wino słodkie ok 15 procent ale może być mocniejsze .
Odpowiedz
One Ci dojadą do 17% (tak producent podaje), także na tyle pasuje wino zaprojektować.

No nic jak nie masz mniejszego baniaka (lub możliwości dorzucenia większej liczby owoców) niech będzie 25l, wyjdzie z deka wodniste wino z tego.

9 kg owoców (60% wydajności soku zakładam), cukier 5,5% (9x0,6=5,4l soku) - 297g cukru z niego

wino na 17%: 17x17x25=7225g minus cukier z owoców 297g = 6928g (także sypnij 7kg)

Będziesz mieć: sok 5,4l, cukier 7 kg (4,9l) i woda 14,7l.

Troszkę za dużo sypnąłeś cukru na pierwszą turę, dolej tak ze 4l wody (jak fermentacja by nie ruszała).

Fermentuj z owocami 5-7 dni, następnie je oddziel, i dosyp resztę cukru i wody.

Uzyskasz wytrawne wino, po zlaniu dosłodzisz do słodkiego 100-120g na litr wina (lub mniejszymi porcjami degustując i sprowadzając przed dodaniem większej ilości cukru).
Odpowiedz
Wczoraj dodałem 2kg cukru z 2 litrami wody.
Od samego początku bulkają.
Mam możliwość dodać więcej owoców proszę podać tylko ile jeszcze kilo dodać .
Odpowiedz
To fajnie. Łącznie, żeby było tak 14 kg porzeczek.
Odpowiedz
Łącznie 12 kg więcej nie da rady .
Odpowiedz
witam
dosłodzone w poprzednią sobotę 2 kg z 1,5l moszczu
od tej pory zaczęło musować co jest grane
ilość cukru w g/l 154 blg wynosi 18
Odpowiedz
Proszę o poprawną pisownię. Ostatnie ostrzeżenie.Mod.
Odpowiedz
Wyświetla temat nie istnieje .
Odpowiedz
Musować? W sensie pienić, nie upatrywałbym w tym nic złego.
Po prostu drożdże dobrze przerabiają cukier. :)
Odpowiedz
Dźwięk jak musowanie .
Odpowiedz
Też jest ok, efekt intensywnej pracy drożdży.

Od czasu do czasu sam lubię sobie przyłożyć ucho do wiadra i posłuchać. :)
Odpowiedz
Witam
Coraz mniej bulga a wskazania są takie jak napisałem czy coś zmieniać ?
Odpowiedz
Tak. Więcej cierpliwości przyda się :)
Odpowiedz
Witam,na chwilę obecną cukier 127 blg 15
jedno bulknięcie na 1min
alkohol ledwo czuć
Odpowiedz
Witam
jak to jest że,wino bulga a BLG ciągle takie samo ?
Odpowiedz
Bo sobie tak powoli już Bulga zbliżając się do granicy górnej alkoholu  :)
Z drożdżami nie trafiłeś nie tylko ze względu na alkohol ale też rodzaj. Przy owocach porzeczkach czy wiśniach lepiej stosować drożdże odkwaszające. Poprawne przepisy i przykłady drożdży znajdziesz tu nawet na forum, kwestia poświęcenia trochę czasu i poszperania.
Owoce jagodowe mają w swoim składzie bardzo dużo kwasu cytrynowego, np. czarne porzeczki zawierają go ok. 25 mg/kg, czerwone porzeczki średnio 19,5 mg/kg

Czytaj więcej na https://www.bryk.pl/wypracowania/chemia/chemia-organiczna/8622-kwasy-organiczne-w-owocach-i-warzywach-oraz-metody-ich-oznaczen.html#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
Odpowiedz
Witam
ale dlaczego blg nie spada ?
Do granicy górnej alkoholu ,ale alkohol słabo wyczuwalny jest .
Odpowiedz
Bulgania od 2 tygodni koniec,a zawartość alkoholu słaba .
Odpowiedz
Słaba, to znaczy się jaka?

1. Ile cukru spławik pokazuje?

2. Dane do weryfikacji: baniak-25l, porzeczki-14 kg, cukier wsypany-7kg.
Odpowiedz
BLg-16
zawartość cukru g/l -145
Odpowiedz
OK, a jak dane z punktu 2.
Odpowiedz
Dane takie jak podano, stoi już któryś tydzień i nie drgnie .
Odpowiedz
Ale bałagan.
Zadałem sobie trud, żeby policzyć co do tego nastawu zostało dodane:

(01-08-2021, 13:05)maniana napisał(a): miazga z porzeczki czerwonej 9 kg
dolane 2 l wody

(02-08-2021, 18:23)maniana napisał(a): dzisiaj dodałem 2 litry wody z 3 kg cukru .

(03-08-2021, 13:49)maniana napisał(a): Wczoraj dodałem 2kg cukru z 2 litrami wody.
Ten wpis odnosi się do tego poprzedniego (tak mi się wydaje). W sumie to nie wiadomo czy maniana dodał 2kg czy może 3kg cukru.

(03-08-2021, 21:10)maniana napisał(a): Łącznie 12 kg więcej nie da rady .
Domyslam się, że maniana dodał jeszcze 3kg miazgi porzeczkowej, żeby razem było jej 12kg.

(21-08-2021, 17:33)maniana napisał(a): dosłodzone w poprzednią sobotę 2 kg z 1,5l moszczu

Łącznie składniki:
12kg miazga czerwonej porzeczki
4L wody
4 lub 5kg cukru (jego objętość 2,4L lub 3L)

Wydajnośc tłoczenia wg tego artykułu
https://www.szumiglowa.pl/artykuly/winia...-tloczenia
wynosi 70%.
Można powiedzieć, że soku owocowego z 12kg jest 8,4L.
Objętość nastawu (bez farfocli owocowych) to 8,4L + 4L + 2,4L (lub 3L) = 14,8L (lub 15,4L)
Początkowa zawartość cukru: 4000g/14,8L = 270g/L (BLG 25) lub 5000g/15,4L = 325g/L (BLG 29)
Teoretyczna moc docelowa: 270g/L / 17 (stała) = 15,8% lub 325g/l / 17 (stała) = 19%

Cukru z miazgi owocowej nie doliczyłem. Ile moga mieć cukru porzeczki? z 80g/L? To cała miazga miałaby wtedy ok. 672g cukru. To ten cukier owocowy wystarczy na wyprodukowanie 672g / 17 (stała) / 15L = 2,6% alko. Czyli moc trunku wzrasta do około 18,4% lub 21,6%. Pewnie będzie ciut mniej, bo część alkoholu przejdzie do farfocli owocowych a ja w obliczeniach liczyłem czysty sok porzeczkowy.

Sok porzeczkowy został rozwodniony mniej więcej w stosunku 1:1. Czyli BLG niecukrów nie wynosi szacowane 4 lecz tylko 2.
Obliczony BLG startowy cukru wyszedł między 25 a 29. Więc BLG startowy nastawu jest o 2 większy, czyli pomiędzy 27 a 31.

Ciekawe jest, że fermentacja zatrzymała się na BLG 15. Używając tego kalkulatora online:
http://www.fermcalc.com/FermCalcJS.html
można policzyć, że spadek BLG z 31 do 15 daje moc wina około 10% vol i cukier resztkowy 183g/L.

Ja obstawiam, że nastaw został przesłodzony. Drożdże nie przerabiały cukru na bieżąco tylko były przekarmiane i odmówiły dalszej pracy.
@maniana, notowałeś może jaki był balling nastawu przed dodaniem każdej kolejnej partii cukru?
Odpowiedz

Skocz do: