• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

2021 - Wino z wiśni i borówki amerykańskiej - dziennik

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
2021 - Wino z wiśni i borówki amerykańskiej - dziennik
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#1
20-08-2021, 15:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2021, 19:54 przez shtefen.)
Cześć. 
Zeszłoroczne nastawy dochodzą i powoli będą zwalniać się balony. Tegoroczny sezon będzie krótki i mniej intensywny niż poprzedni dlatego w tym roku chce poeksperymentować.

Jako pierwszy nastaw w tym roku zrobię mix wiśni i borówki amerykańskiej. 
Przepis autorski:
Cytat:7 kg wiśni
1 kg borówki amerykańskiej
2,5 litra wody
2 kg cukru
Drożdże Enovini 01
Pożywka




Dzień 1 (20-08-2021)
Umyłem i przebrałem owoce. Do pojemnika trafia 7 kg wiśni i 1 kg borówki amerykańskiej. Po rozgnieceniu owoców dodaję syrop cukrowy: 1 kg cukru rozpuszczony w 1,25 litra wody. 
BLG przed dodaniem syropu: 12
po dodaniu syropu: (właśnie czekam aż syrop ostygnie jak dodam to zmierzę) :P   edit BLG po dodaniu syropu 19
Dodaję drożdże Enovini 01 i pożywkę. Zostawiam niech pracuje, a ja biorę się za 2 nastaw z czystej wiśni (ten nastaw będę opisywać w zeszłorocznym temacie jako kontynuację) :)
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#2
22-08-2021, 09:35
Dzień 2 (21-08-2021)
Nastaw pracuje. Zanurzam czapę w soku.
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#3
23-08-2021, 13:27
Dzień 3 (22-08-2021)
Ponownie zanurzam czapę.
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#4
27-08-2021, 15:19
Dzień 4-7 (23-26 sierpnia 2021)
Zanurzam czapę w nastawie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 8 (27 sierpnia 2021)
Oddzieliłem owoce. Po tłoczeniu wyszło ok 7 litrów.
Przy okazji zbadałem BLG
BLG 0

Postanowiłem dodać drugą porcję cukru. W 0,75 lita wody rozpuściłem 0,75 kg cukru.

BLG po dodaniu syropu cukrowego:
BLG 10
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

2021 - Wino z wiśni i borówki amerykańskiej - dziennik


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-06-2025, 20:06 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa