Cześć.
Zeszłoroczne nastawy dochodzą i powoli będą zwalniać się balony. Tegoroczny sezon będzie krótki i mniej intensywny niż poprzedni dlatego w tym roku chce poeksperymentować.
Jako pierwszy nastaw w tym roku zrobię mix wiśni i borówki amerykańskiej.
Przepis autorski:
Dzień 1 (20-08-2021)
Umyłem i przebrałem owoce. Do pojemnika trafia 7 kg wiśni i 1 kg borówki amerykańskiej. Po rozgnieceniu owoców dodaję syrop cukrowy: 1 kg cukru rozpuszczony w 1,25 litra wody.
BLG przed dodaniem syropu: 12
po dodaniu syropu: (właśnie czekam aż syrop ostygnie jak dodam to zmierzę) edit BLG po dodaniu syropu 19
Dodaję drożdże Enovini 01 i pożywkę. Zostawiam niech pracuje, a ja biorę się za 2 nastaw z czystej wiśni (ten nastaw będę opisywać w zeszłorocznym temacie jako kontynuację)
Zeszłoroczne nastawy dochodzą i powoli będą zwalniać się balony. Tegoroczny sezon będzie krótki i mniej intensywny niż poprzedni dlatego w tym roku chce poeksperymentować.
Jako pierwszy nastaw w tym roku zrobię mix wiśni i borówki amerykańskiej.
Przepis autorski:
Cytat:7 kg wiśni
1 kg borówki amerykańskiej
2,5 litra wody
2 kg cukru
Drożdże Enovini 01
Pożywka
Dzień 1 (20-08-2021)
Umyłem i przebrałem owoce. Do pojemnika trafia 7 kg wiśni i 1 kg borówki amerykańskiej. Po rozgnieceniu owoców dodaję syrop cukrowy: 1 kg cukru rozpuszczony w 1,25 litra wody.
BLG przed dodaniem syropu: 12
po dodaniu syropu: (właśnie czekam aż syrop ostygnie jak dodam to zmierzę) edit BLG po dodaniu syropu 19
Dodaję drożdże Enovini 01 i pożywkę. Zostawiam niech pracuje, a ja biorę się za 2 nastaw z czystej wiśni (ten nastaw będę opisywać w zeszłorocznym temacie jako kontynuację)