Jak robiłem:
Ręcznie ugniotłem przebrane owoce. Da się - aronia najmniej przyjemna - twarda.
Pożeczki sporo wyrzuciłem - kupiłem takie troche odpadki i niestety na dole pudełka sporo pleśń już złapała.
Bardzo dokłądnie przebierałem i nie robiłem fermentacjo otwartej. Ale przez 6h balon był otwarty jak to wszystko mieliłem i drożdże już tam były z dodatkeim wody i cukru.
Całość:
Porzeczki : 5kg
Aronia: 2kg
Czarna jagoda: 2kg
Woda: 7,5 litrów
Cukier: 6 kg ( bezpieczniej dać 5,5 kg ).
Po przerobieniu owoców dałem 4,5 l wody i 3kg cukru.
Drożdże suche rozpędzały się wcześniej 4 dni.
Jak skończyłem o 20 - od razu zatkałem korkiem.
Dzisiaj o 8:00 już pracowało.
Dodałem 2 l wody + 2kg cukru.
Obecnie juz się rozpędziło. I pracuje jak reszta win w burzliwej fermentacji.
Więc faktycznie wydaje się, że czarna jagoda hamuje troszkę fermentację zgodnei z tym co inni piszą w temacie.
Zazwyczaj wino startuje mi po 2h a nastepnego dnia pracuje jak szalone.
Tutaj był widoczny poślizg.
Jutro dorzucam 1l wody i 1kg cukru i mam gotowe wszystko.
W zapachu leśna jagoda mocno przebija, spodziewałem się zupełnej dominacji porzeczki.
Ręcznie ugniotłem przebrane owoce. Da się - aronia najmniej przyjemna - twarda.
Pożeczki sporo wyrzuciłem - kupiłem takie troche odpadki i niestety na dole pudełka sporo pleśń już złapała.
Bardzo dokłądnie przebierałem i nie robiłem fermentacjo otwartej. Ale przez 6h balon był otwarty jak to wszystko mieliłem i drożdże już tam były z dodatkeim wody i cukru.
Całość:
Porzeczki : 5kg
Aronia: 2kg
Czarna jagoda: 2kg
Woda: 7,5 litrów
Cukier: 6 kg ( bezpieczniej dać 5,5 kg ).
Po przerobieniu owoców dałem 4,5 l wody i 3kg cukru.
Drożdże suche rozpędzały się wcześniej 4 dni.
Jak skończyłem o 20 - od razu zatkałem korkiem.
Dzisiaj o 8:00 już pracowało.
Dodałem 2 l wody + 2kg cukru.
Obecnie juz się rozpędziło. I pracuje jak reszta win w burzliwej fermentacji.
Więc faktycznie wydaje się, że czarna jagoda hamuje troszkę fermentację zgodnei z tym co inni piszą w temacie.
Zazwyczaj wino startuje mi po 2h a nastepnego dnia pracuje jak szalone.
Tutaj był widoczny poślizg.
Jutro dorzucam 1l wody i 1kg cukru i mam gotowe wszystko.
W zapachu leśna jagoda mocno przebija, spodziewałem się zupełnej dominacji porzeczki.