Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino dereniowe - relacja.
#1
A co tam, spróbuję zrobić mały naparstek - nastawik.


Wczoraj 01-09-2021 zrobiłem taki zestaw:

2kg dernia,
1,2l przegotowanej, zimnej wody,
0,2g piro,
10 kropli  pekto,

Po nocy, ręką, rozgniotłem owoce w słoju.
Pobrałem i przecedziłem próbkę i tak:

Blg 10.
Drożdże 3,5g (1/2 paczki) Browin Fermivin VR5, do win czerwonych, do 16%,
pożywka Combi - na czubku łyżeczki,
cukier 400g (1/5 masy owoców), po wymieszaniu:
Blg 20.

Gaza i gumka na słój.

Mile widziane rady, porady i sugestie.
Odpowiedz
#2
Foto:

   
   
   
Odpowiedz
#3
Nie wiem, czy można zaśmiecać czyjąś relację ale najwyżej poproszę moda o usunięcie.
Z racji tegorocznej mnogości derenia też próbuję z niego zrobić wino.
3 litry soku jabłkowego
5g drożdże estelle
5g DAP
5g Activit
Dereń dosypywany w miarę zbierania opadłych owoców aż do napełnienia butli 19l (około 2 tygodnie).
2kg glukozy
5g DAP
5g Activit
3ml pektoenzymu
Na razie smak taki sobie ale jeszcze bulka.



Skocz do: