Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino dereniowe - relacja.
#1
A co tam, spróbuję zrobić mały naparstek - nastawik.


Wczoraj 01-09-2021 zrobiłem taki zestaw:

2kg dernia,
1,2l przegotowanej, zimnej wody,
0,2g piro,
10 kropli  pekto,

Po nocy, ręką, rozgniotłem owoce w słoju.
Pobrałem i przecedziłem próbkę i tak:

Blg 10.
Drożdże 3,5g (1/2 paczki) Browin Fermivin VR5, do win czerwonych, do 16%,
pożywka Combi - na czubku łyżeczki,
cukier 400g (1/5 masy owoców), po wymieszaniu:
Blg 20.

Gaza i gumka na słój.

Mile widziane rady, porady i sugestie.
Odpowiedz
#2
Foto:

   
   
   
Odpowiedz
#3
Nie wiem, czy można zaśmiecać czyjąś relację ale najwyżej poproszę moda o usunięcie.
Z racji tegorocznej mnogości derenia też próbuję z niego zrobić wino.
3 litry soku jabłkowego
5g drożdże estelle
5g DAP
5g Activit
Dereń dosypywany w miarę zbierania opadłych owoców aż do napełnienia butli 19l (około 2 tygodnie).
2kg glukozy
5g DAP
5g Activit
3ml pektoenzymu
Na razie smak taki sobie ale jeszcze bulka.
Odpowiedz
#4
@cemi1 - śmiało tu możesz pisać - jak tam Twoje wino?

Moje już w butelkach.

Aromat i smak coraz fajniejszy. Zaczyna smakować mojej wielebnej.
Próba generalna będzie w czasie Świąt.
Odpowiedz
#5
Ja swoje zlałem, dodałem nieco taniny i czeka na butelkowanie. Jesienią zobaczymy, co z tego wyszło. Nie jestem pod mega wrażeniem (na razie) ale ile można nastawiać dereniówki?
Odpowiedz
#6
Cemik1 - jak tam Twoje wino?



Moje tegoroczne:

   
Odpowiedz
#7
Podtrzymuję zdanie. Nie nastawiłem już w tym roku - było mniej owoców i zeszłoroczne nie powala. Zabutelkowane czeka na lepsze czasy. Może dałem za dużo owoców i jest po prostu zbyt kwaśne? W przyszłym roku postawię na bardziej przewidywalne i sprawdzone wiśnie, porzeczki, agrest...
Odpowiedz
#8
Ja robię w tym roku z malin wino. Potem następne czarna porzeczka z wiśniami. Następne robi się maliny z jeżynami ,i agrestem plus zioła daję do każdej butli . Cukier na raty.
W tym roku już zrobiłem 50 litrów wina .
Winogronowe mam tylko 15 litrów . Fermentacja przechodzi.
Śliwkowe stało w butli 18 miesięcy , wyszło rewelacyjne wino. Bardzo mocne około 16%.
Pozdrawiam was , miło
Eugeniusz Gliwice + 4 km
Odpowiedz
#9
Nie miałem pomysłu na 2 kg mrożonego derenia i zrobiłem 5L wina "na sposób DR", z dodatkiem rodzynek (żeby nie było za cienkie). Niedługo mijają 2 lata od nastawienia więc będzie czas testowania (akurat z tym winem postanowiłem poczekać 2 lata), dosypię jeszcze do tego flakonu wióry dębowe bo wcześniej jakoś tego nie zrobiłem a wino może tylko zyskać. Zobaczymy, jakie będzie :D



Skocz do: