Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mrożenie winogron
#1
Dzień dobry,

planuję w tym roku przygotować swoje pierwsze wino i często przeglądam to forum, ale stanąłem przed problemem, z którym chcę się zwrócić do bardziej doświadczonych winiarzy. Skromne możliwości nie pozwolą mi zrobić wina wyłącznie z własnych winogron, więc zdecydowałem się dokupić dziś dodatkowe 10 kg. Niestety, chyba zrobiłem to zbyt szybko, bo widzę, że moje własne winogrona potrzebują jeszcze tygodnia do dwóch żeby w pełni dojrzeć (a wydawało mi się, że już jutro będę mógł zabrać się do pracy). W tej sytuacji zastanawiam się, co zrobić z kupionymi już przeze mnie dziesięcioma kilogramami. Zaznaczę na początku, że nie mam za bardzo miejsca ani ochoty, żeby trzymać je w lodówce. Pomyślałem więc, że mógłbym spróbować je zamrozić i za 10-14 dni, po zbiorze moich owoców, przerobić po rozmrożeniu. Czy to dobry pomysł? Mrożenie może jakoś wpłynąć potem na fermentację albo smak wina?

Pozdrawiam,
Wojtek
Odpowiedz
#2
Hej, możesz próbować, tylko sugerowałbym zamrozić już odszypułkowane - po rozmrożeniu zrobi się "dżem" gotowy do fermentacji, ale próba przebierania wtedy gron z szypułek będzie... trudna - dodatkowo palce będą zamarzać. :) Mrożenie wtedy np. w workach strunowych albo w jakimś naczyniu/pojemniku.

Testowałem raz na białych owocach, kiedy łączyłem 2 odmiany o różnych terminach dojrzewania - wcześniejszy Solaris i późniejszy Seyval Blanc.
Walcz tak, byś był dumny nawet z przegranej.
Odpowiedz
#3
Dziękuję za odpowiedź!



Skocz do: