Liczba postów: 5
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2021
Lokalizacja: Kępno
Dzień dobry,
planuję dziś zafermentować miazgę. Zastanawiam się, czy mogę zrobić to w wiadrze plastikowym ze szczelną pokrywą, jeśli wcześniej wydrążę w niej otwory dla ujścia CO2? Nie mam niestety wiadra z rurką fermentacyjną. Będę wdzięczny za opinię kogoś bardziej doświadczonego.
Wojtek
Liczba postów: 3.366
Liczba wątków: 11
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: Covidowy
W takim wiadrze możesz też nawiercić otwór i umieścić w nim rurkę. W sklepach winiarskich są specjalne gumki uszczelniające taki otwór. Ja tak robię wykorzystując wiadra z z cukierni.
https://browin.pl/sklep/produkt/340501/k...-z-otworem
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Liczba postów: 96
Liczba wątków: 0
Dołączył: 12 2020
Lokalizacja: Sędziszów Młp.
Jeśli wiaro jest wykonane z polipropylenu i przeznaczone do spożywki nic nie stoi na przeszkodzie.
Otwór wystarczy, że nawiercisz jeden i dopasujesz do niego rurkę.
Będziesz mieć - wypisz wymaluj wiadro fermentacyjne.
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2021
Lokalizacja: Kępno
Dziękuję za odpowiedzi, wiadro już przygotowane
Liczba postów: 3.566
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
W czasie fermentacji burzliwej nie zakładał bym rurki z wodą tylko zatkał watą bo może uciekając zrobić dużego psikusa.
Lech