Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przepis na jabłkowe
#1
Witam,
czy mógłby ktoś z Was podzielić się sprawdzonym przepisem na wino z jabłek?

Mam skrzynkę jabłek działkowych i wypadałoby coś z nimi zrobić zanim się zepsują ;)
Pozdrawiam,
Artur
Odpowiedz
#2
Winko z jabłek robi się z samego soku, Sok mieszamy z cukrem w odpowiedniej ilości, wody nie dolewamy.

Osobiście zawsze mieliłem, a nie wyciskałem sok i potem to się długo klaruje.
Klarowanie jabłuszkowego zajmuje czas.

Winko wychodzi spoko. Ja zawsze robię mocne pół słodkie. Bo to moje ulubione. Mocne i słodkie. ;-)

Mam nadzieję, że coś pomogłem.

Tak na bazie tego wątasa sobie pomyślałe, a co jakby jabłka upiec a potem robić z nich wino ? ;O
Albo dać cynamonu do wina jabłkowego..

Pozdrawiam!
Odpowiedz
#3
Dzięki bombluje. Już straciłem nadzieję, że się ktoś włączy do dyskusji.
Mój sokownik gdzieś zaginął w akcji. Dostał nóg, albo co. Zastanawiam się czy ścierać jabłka na tarce, czy też odpuścić sobie to winko. Trochę się boję, że się narobię, a winko albo mi się zepsuje, albo nie wyklaruje.

Moje doświadczenie z winami polega na robieniu win kwiatowych, akacja, czarny bez z użyciem drożdży aktywnych.
Pozdrawiam,
Artur
Odpowiedz
#4
A ile masz owoców w kg i ile masz miejsca w balonach ?
Odpowiedz
#5
(20-09-2021, 21:57)bombluje napisał(a): A ile masz owoców w kg i ile masz miejsca w balonach ?

Nie ważyłem jeszcze jabłek, jest ich skrzynka. Tak na oko 5 kg. Miejsce w balonach mam.
Pozdrawiam,
Artur
Odpowiedz
#6
5kg to mało. Moim zdaniem jak nie ma się 20kg to nie warto robić.

Chyba, że tak dla samego testui ma Kolega gdzie damkę 5 l postawić na rok - dwa lata.
Odpowiedz
#7
(21-09-2021, 10:53)bombluje napisał(a): 5kg to mało. Moim zdaniem jak nie ma się 20kg to nie warto robić.

Chyba, że tak dla samego testui ma Kolega gdzie damkę 5 l postawić na rok - dwa lata.

Jabłek mam 8 kg. Żal żeby zmarnowały się jabłuszka. Mam wolne 5 i 10 litrowe szkiełko i mam gdzie je przechować. I odnalazł się sokownik ;)

Mam aktywne drożdże Aromatic Wine Complex.

Z 8 kg to i może 10 litrów winka wyjdzie? Możesz mi doradzić w jakich proporcjach dodawać cukier i wodę. Chyba raczej podzielić to na 2, 3 razy. Celuję w wino w okolicach 13% i chyba półsłodkie.
Pozdrawiam,
Artur
Odpowiedz
#8
Na forum ktoś zdaje mi się pisał, że na 2kg jabłka około 1l soku się otrzymuje.
Nigdy też nie siarkuję ale chcąc 13% półsłodkie to chyba mus.
Tak więc na zdrowy chłopski rozum.

8kg = 4litry soku

Jak mamy w jednym litrze rozpuszczone 17 gram cukru to da nam to. 1%

4 * 17 * 13  = 884 gram cukru.

No ale co z wzrostem objętości ? Mówi się, że cukier daje 0,6. litra więcej jak go rozpuścimy w wodzie.
1kg cukru + 1lwody = 1,6 l roztworu.
Tak więc należałoby napisać wzór.

( litry soku + X gramy cukru * 0,6 / 1000 ) * 13 %  * 17 gram na % = X
podstawiając
( 4 + X * 0,6 / 1000 ) * 13 * 17 = X

Stąd X = 4 / (   ( 1 / ( 13 * 17  ) ) - 0,6/1000   )
Według tego X = 1019 gram.

Ale mamy jeszcze cukier w tych jabłuszkach.
Szczerze to poszukałem po forumku i na oko bym przyjął 60 g na litr.
Więc 4 * 60 = 240 gram.

Zatem ostatecznie 1019 - 240 = 779.

Czyli na 4 litry soku dodajemy ~800 gram cukru. Aby mieć ~13%.

Ponieważ ja robię tylko wina co mają 18% to teraz już tylko teoria:

Znaczy, że jak zrobi się wytrawne to siarkujemy. I dosładzamy.
I tu bym już w dosładzaniu olał  dalsze obliczenia. Tylko sypał bardzo delikatnie az smak mi podpasuje.

Ja korzystam z najogólniejszych przepisów, żadnego tam mierzenia blg i tym podobnych dupereli.  
No ale chętnych do pomocy nie było to może chociaż ja kapkę pomogłem.
Odpowiedz
#9
bombluje, bardzo mi pomogłeś. Wielkie dzięki.
A jaką ilość wody dałbyś na 4 litry soku? Tak jak w przepisach szczegółowych https://wino.org.pl/old/frames/jablko.html ?
Dodajesz jakieś dodatki do wina jabłkowego? Np. laskę wanilii, etc.
Pozdrawiam,
Artur
Odpowiedz
#10
Wody nigdy nie dawałem i wychodziło dobre.
Tak też mi wszyscy zawsze zalecali aby nie dawać wody. Jak się skończy fermentacja to można zawsze dolać tej wody z cukrem prawda? I rozwodnić.
Oczywiście przed siarkowaniem, żeby drożdże zrobiły %.

Nigdy też nie dawałem dodatków - wanilia etc.. Co istotne w zasadzie robiłem tylko dwa razy wino jabłkowe.
Na pierwszy raz polecałbym jak najmniej eksperymentów.

Uważam, że smak jest nie najgorszy., przy czym musi trochę poleżeć. Po roku w butelkach było naprawdę dobre.
Na początku smakowało jak sklepowy jabol.
Swoją drogą wanilia to afrodyzjak.

Drugie mam w balonie od 2lat. Już się ładnie poklarowało. Za rok pewnie zleję. Będzie z 30 butelek. Smakowo bardzo fajne.
Odpowiedz
#11
Jeszcze raz wielkie dzięki. Wodę już dałem, zobaczymy co wyjdzie.

Tak na marginesie polecam wina kwiatowe, czarny bez, akacja. Te wina mają oryginalny bukiet. Moja żonka je uwielbia.

Ponadto DR, głóg, DR z dodatkiem ziół. DR musi 4 lata leżakować.
Pozdrawiam,
Artur



Skocz do: