Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Słodkie wino z wiśni.
#1
Witam.
Jestem początkującym winiarzem,robię jedno winko w roku i zawsze z wiśni.Do tej pory robiłem wino w małej butli i zawsze wychodziło bardzo smaczne....Więc w tym roku postanowiłem zrobić w dużym balonie
proporcje 5kg wiśni które były w tym roku bardziej kwaśne niż słodkie
6kg cukru
Drożdże +pożywka zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Wino od początku  bardzo mocno pracowało
po ok 2 tyg  dosypałem 1kg cukru
a po 4 tyg wyrzuciłem owoc i dolałem 3l wody
a żeby uzyskać odpowiednią słodkość dodałem aż 6kg cukru
Wino mocne ale pozbawione słodkości
No i teraz moje pytanie....
Co stało się z winem że na 5kg owocu musiałem dodać w sumie aż 13kg cukru?
Czy wszystko jest ok?
Wino w smaku wydaje się być smaczne i bardzo mocne ale proporcje  owoc-cukier mnie przerażają
Odpowiedz
#2
Ale zagwostka. Jeżeli dobrze rozumiem to cały nastaw składa się z:
5kg wiśni - z tego to można uzyskać 2-3L ładnego czystego soku wiśniowego
13kg cukru (objętość tego cukru po rozpuszczeniu to około 7,8L)
3L wody
drożdże z pożywką

Czyli masz nastaw o objetości 13-14L, w którym 2-3L to sok wiśniowy, a poziom cukru to conajmniej 900g/L. Ja się dziwię, że w ogóle fermentacja ruszyła, skoro na starcie miałeś 5kg owoców i 6kg cukru. Jak w ogóle udało Ci sie ten cukier rozpuścić.

@zenito, coś tu jakiegoś byka strzelasz :) Podaj jeszcze takie dane: ile litrów wina chciałeś usyskać i o jakiej mocy.
Odpowiedz
#3
3 l wody dolałem w miejsce owoców które odrzuciłem po 4 tygodniach a wody jest w sumie ok 20 litrów
cukier zawsze rozpuszczam w wodzie delikatnie ją podgrzewając i dużo mieszając
no ale w tym roku musiałem odlać trochę wina i rozpuścić cukier w winie  no bo strasznie dużo wyszło tego cukru :/
przynajmniej tak mi się wydaje....
sąsiad robi winko w takiej samej  butli i tyle samo owocu a cukru dał połowę mniej
Próbowałem jego winko i jest słodkie
Odpowiedz
#4
Nie podałeś jeszcze, jakiej mocy wino chciałbyś mieć. Wtedy będzie można obliczyć ilość potrzebnego cukru.
Odpowiedz
#5
drożdże dałem Browin enovini aktywne suszone 18% no i pożywkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Odpowiedz
#6
@zenito, ja nie pytałem jakich drożdży dodałeś tylko jak mocne wino chciałbyś uzyskać - a to zasadnicza różnica.

Tak na marginesie: tymi drożdżami jesteś w stanie uzyskać wino o mocy do 18%, ale to nie znaczy, że jesteś zobowiązany robić wino o mocy 18%. Możesz sobie na nich zrobić wino o mocy 12%.
Ponawiam pytanie: jak mocne wino chcesz uzyskać.
Odpowiedz
#7
Nie ma to dla mnie większego znaczenia.
Wino nie musi być super mocne, bardziej zależy mi na jego smaku.


Proszę, pisz poprawnie. Mod.
Odpowiedz
#8
@zenito, to załóżmy, że chcesz uzyskać 20L wytrawnego wina o mocy 15%.

Drożdże potrzebują przerobić następującą ilość cukru:

ilość cukru = 20L * 15% * 17 g/(%L) = 5100g

Czyli potrzeba tylko 5kg cukru. Część tego cukru już jest zawarta w owocach (ile go jest to trzeba policzyć sobie, zależy ile masz surowca i jaką ma on zawartość cukru). Resztę cukru należy dodać w postaci syropu cukrowego lub rozpuścić w nastawie. Przy dodawaniu cukru należy pamiętać, że każdy jego kilogram po rozpuszczeniu ma objętość około 0,6L.

Przykład: mam 10L soku wiśniowego o zawartości cukru 100g/L. Chcę uzyskać 20L wina o mocy 15%. Potrzebuję 5kg cukru. W soku wiśniowym mam już 1kg cukru, czyli muszę dodać jeszcze 4kg w postaci syropu cukrowego o objętości 10L. Te 4kg cukru po rozpuszczeniu będą miały 2,4L objętości, czyli syrop cukrowy muszę przygotować z 4kg tegoż cukru i 7,6L wody. Ponieważ chcę uzyskać wino o mocy 15% to trzeba by rozważyć, czy należałoby dodawać cukier w dwóch ratach. Jakby się dało go w całości na początek to drożdże mogły by mieć ciężkie warunki na start.


(21-09-2021, 13:55)zenito napisał(a): bardziej zależy mi na jego smaku.
Jeżeli zrobiłeś 20L wina tylko z 5kg owoców, to smak raczej będzie płytki.


A co do słodkości wina. Sposobem powyższym uzyskasz wino wytrwane. Dosładzać do smaku trzeba z rozwagą. Wpierw trzeba ubić drożdże, np. poprzez kilkukrotną dekantację i siarkowanie jednocześnie - ale to wymaga czasu (np. roku). Po tym czasie można spróbować dosłodzić wino do smaku.
Uwaga: jeżeli drożdże nie są ubite, to po dosłodzeniu mogą one wznowić fermentację, co spowoduje, że dodany cukier zostanie przerobiony na alkohol, w efekcie czego uzyskasz znów wino wytrawne. Tak sobie można dosładzać aż drożdże osiągną kres swoich możliwości (np 18%) i przestaną już dalej produkować alkohol. W ten sposób można uzyskać w łatwy sposób wina słodkie ale niestety tez bardzo mocne (np 18%).
Jeżeli chciałbyś uzyskać wino mocne (18%) i słodkie to trzeba jeszcze raz przeliczyć według powyższego wzoru potrzebną ilość cukru:
20L * 18% * 17g/(%L) = 6120g
Czyli przy 6kg cukru drożdże teoretycznie powinny wyrobić 18% alkoholu - aczkolwiek nie jest powiedziane, że dadzą radę wyrobić one 19%. Potem można do nastawu dodać jeszcze ciut cukru do smaku, żeby było słodkie i odstawić na dojrzewanie.

(21-09-2021, 11:37)zenito napisał(a): Co stało się z winem że na 5kg owocu musiałem dodać w sumie aż 13kg cukru?
Czy wszystko jest ok?
Wino w smaku wydaje się być smaczne i bardzo mocne ale proporcje owoc-cukier mnie przerażają
Te 13kg cukru to ja bym bardziej odniósł do objętości całego nastawu, czyli tych 20L. Z powyższego przykładu wynika, że na 20L 18% wytrawnego wina potrzeba tylko 6kg cukru, a cała dodana reszta służy do uzyskania słodkości. Wynika stąd wniosek, że użyłeś 7kg cukru by osłodzić wino, czyli poziom słodkości masz 7000g/20L = 350g/L, to bardzo dużo. Być może drożdży wyrobiły większy procent. Może masz jakiś trefny cukier, który ma mniej "cukru w cukrze"? :)


PS. we wzorze powyżej występuje wartość stała 17 g/(%L). Wynika ona ze stechiometrii równania chemicznego fermentacji alkoholowej oraz uśrednionych realnych warunków przerobowych drożdży. Znaczenie tej stałej jest następujące: jeżeli mamy w jednym litrze wody 17g cukru, to drożdże wyrobią z tego 1% alkoholu.
Odpowiedz
#9
dziękuję za odpowiedź i dużą porcję wiedzy :)
Odpowiedz
#10
@zenito - Twoje posty będą moderowane przez miesiąc.
Odpowiedz
#11
Rekord świata . Z 5 kilogramów wiśni 20 litrów wina . I jeszcze pisze że "wydaje się być smaczne "
:)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: