Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ryżowe z przepisu piekarza
#1
Cześć,

Po paru latach przerwy postanowiłem wrócić do robienia wina. Na pierwszy ogień stwierdziłem że zrobię właśnie wino ryżowe. 

Wczoraj nastawiłem wino z przepisu piekarza jak poniżej

Przepis Piekarza:


Przepis na 10l wina ryżowego:
Składniki:
7 litrów wody,
3 kg cukru,
1 kg ryżu,
4 cytryny,
3 cukry waniliowe,
10 dkg drożdży (piekarskie),
15 dkg rodzynek,
15 ziarenek pieprzu
1,5 łyżeczki:
- Tymianku
- Imbiru
- Gałki muszkatołowej
Cytryny obrać ze skórek i pokroić na małe kawałki. Cukier i cukry waniliowe rozpuścić w 7 litrach wody. Wsypać całość składników do butli i od czasu do czasu mieszać. Fermentować przez 6 tygodni,. Po tym czasie należy to przecedzić i ponownie wlać, i fermentować przez kolejne 6 tygodni.
Ryżu nie gotujemy tylko silnie płukamy zimną woda, najlepiej kupować ten najtańszy pod żadnym pozorem preparowanego już prędzej. Drożdże piekarskie rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do balonu. Po pierwszym zlewaniu nie wyciskać za bardzo farfocli.


Zauważyłem, że w tym przepisie nie ma mowy o dolewaniu syropu cukrowego do nastawu jak w innych. 



Na ten moment nastaw wesoło sobie pracuje, ale za niedługo drożdże przerobią cukier i co wtedy?


Pytanie moje brzmi czy dodawać i ile ?

Czy poprostu wg tego przepisu nie przewidziane jest dodawanie cukru?

Z góry dziękuję za pomoc. 
Niestety przez te parę lat przerwy wiedza trochę wyparowała i wolę dopytać.
Odpowiedz
#2
Masz pewność, że drożdże piekarskie przerobią cały cukier z przepisu? Jeśli tak to wyjdzie około 20% alkoholu, biorąc to pod uwagę przepis na pewno nie zakłada dodawania cukru. Moim zdaniem jeżeli zostawisz tak jak jest drożdże zginą od %, a pozostały w nastawie cukier będzie określał jak słodkie będzie to wino.
Odpowiedz
#3
Jeżeli chodzi o drożdże to użyłem drożdży winiarskich Enovini WS (Browim).
Odpowiedz
#4
Jeśli wsypałeś cały cukier i nastaw Ci ruszył, to masz sporo szczęścia. :)



Skocz do: