Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino hibiskusowe jak przeprowadzić restart
#1
Cześć, 
próbowałem zrobić rok temu wino z hibiskusa, ale od samego początku miałem straszne problemy z startem, dodawałem drożdże kilka razy żadne nie chciały wystartować... W końcu jakoś ta fermentacja ruszyła, przy drugim dodaniu cukru coś jeszcze popracowało i przestało... wino tak sobie rok poleżało aż teraz sprawdzam dalej ma 20BLG... alkoholu prawie że nie czuć było bardzo delikatnie gazowane, ledwo co na języku czuć bąbelki... Próbowałem je jeszcze raz uruchomić, dałem pożywkę z wit. B, drożdże aktywne do 18% po uwodnieniu aż się pieniły, a po wlaniu do balona cisza... jak zamieszam balonem to chwile po bulka i koniec nic się nie dzieje... co mogę zrobić? wina jest 25l, aż cud że przez ten czas się nie zepsuło... mam próbować najpierw w mniejszej ilości te drożdże rozprowadzić? Nie wiem o co chodzi od samego początku coś tym drożdżom nie pasuje w tym winie.
Odpowiedz
#2
https://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8430
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
No dobra to właśnie nastawiłem 0,5l wody 2łyzki cukru i drożdże fermivin 18% tylko takie miałem no i pożywka... jutro w południe dodam 0,5l wina i zobaczę czy coś się będzie działo.
Odpowiedz
#4
No i lipa :( 0,5l wody pożywka 2 łyżki cukru, fermentacja ruszyła... 12h otwieram balon wlewam 0,5l wina, drożdże padły... ciesza 3 dzien czekam nic sie niedzieje bulka tylko jak poszukam balonem :(



Skocz do: