Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z dzikiej róży kwaśne straciło kolor
#1
Wstawiłem 2021-10-03 1,5kg dzikiej róży z 0,5kg berberysu w bańce 5l dolałem 3l wody i dodałem 1kg cukru. Dnia 21-10-20 wino przestało pracować miało 10% i 0 cukru. Usunąłem owoce, smak był dobry, nie kwaśny. Dołożyłem 1l wody i 500g cukru. Dnia 21-10-24 czyli po 4 dniach nastaw zaczął wydawać zapach acetonu. dodałem 1g pirosiarczanu potasu i 2,7g kredy, następnie po 2 dniach zlewałem z nad osadu. 
Zapach acetonu zniknął, ale wino jest wybielone, straciło kolor i jest bardzo kwaśne. 
Zakładam, że nastaw się utlenił podczas przelewania lub po zakręceniu była nieszczelność. 
Czy to można jeszcze jakoś metodą uratować? Jak się uchronić przed tym w przyszłości. Trochę szkoda mi tej dzikiej róży :(
Odpowiedz
#2
Miałem podobnie i nie wiem czy to nie wina tego, że nie dodałeś cukru. Przez co fermentacja się jakby na nowo wznowiła. Podobno niepolecana jest refermentacja.
Odpowiedz
#3
Kyslaw nie rozumiem co piszesz? Przecież ciągle dodawał cukru, nie mam mowy o refermentacji bo tak naprawdę ta pierwsza się nie skończyła. Po wtóre refermentacja jest polecana w wielu przypadkach, no może tutaj nie ale tak jak pisałem wcześniej, tutaj nie ma mowy o refermentacji.
Sverrir gdyby nastąpiło utlenienie to kolor by ściemniał i poszedł w kierunku brązu. Czy jesteś w stanie sprawdzić Bllg? Kwestia kwaśne-wytrawne często jest mylone.
Skąd wiesz, że wino miało 10% i 0 cukru po 17 dniach? Matematycznie nie jest to możliwe według danych jakie podałeś. Powinno mieć 16% i 0 cukru lub 10% i 10 Bllg.
Możliwe, że przy dodaniu drugiej partii wody i cukru zainfekowałeś wino i Ci zaoctowało.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: