Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze wino - zmętnienie po dodaniu klarowinu 2
#1
Wink 
Witam,

W tym roku po raz pierwszy zabrałam się za nastaw wina - z domowych winogron białych. Niestety popełniony został błąd początkującego - dodanie do białego wina Klarowinu 2 (przeznaczanego do klarowania win różowych/czerwonych) do wina całkiem klarownego na starcie - co poskutkowało wtórnym zmętnieniem. Chcąc ratować wino dodałam Klarowinu 1 odczytując się o dodatnich i ujemnych środkach klarujących. Jednak to również nie pomogło. Wino aktualnie przebywa na dworze, żeby wspomóc proces klarowania. A w najlepszym przypadku zmrozić się. Pomocy, co teraz zrobić jak mu pomóc?

Jeżeli chodzi o parametry wina to:
Moszcz: 15 BLG - 15 l
Nastaw: ️ 20 BLG

1 BLG = 10 g/l
‌? 1: 750 g/? 750 g 
‌? 2: 1050 g/? 1050 g po 4/5 dniach jak BLG spadnie do ok 8

‌II pożywka: 2-3 dniach
‌III pożywka: po. 10 dniach

BLG na dzień 3.10 - 10 
5.10 - 5
11.10 - 0 oddzielnie owoców
25.10 klarowanie Klarowin 2
1.11 klarowanie Klarowin 1


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
Nauka z tego płynie taka, czekać aż samo się zacznie klarować. Nie kombinować szczególnie jak się robi pierwszy raz.

Dobry Boże, czy to od miesiąca stoi w wiadrze?
Odpowiedz
#3
O Matko! Co Cię namówiło, żeby użyć klarowinu na tym etapie... Przecież trwa fermentacja! Klarować możesz za pół roku albo i nie, jeśli się sklaruje naturalnie, grawitacyjnie.
Zostaw go w spokoju i nie przeszkadzaj w pracy drożdżom. Przelej do szkła, jak przestanie bulkać zlej znad osadu. Klarowin w nim wywalisz.
Odpowiedz
#4
A poza tym wino jest pięknie utlenione :D 
Tyle w tak dużym wiadrze można trzymać tylko w czasie burzliwej fermentacji (i tak wiadro za wielkie), a nie tyle czasu.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#5
Dziękuję za Wasze uwagi, wino właśnie zlałam z nad osadu do gąsiora. Wino ma już dwa miesiące, nadal zostawiać je z rurką? Ono mi, raczej prz robiło wszystkie drożdże. BLG jest na zero.
Odpowiedz
#6
Zlej wino pod korek. Ma być w naczyniu jak najmniej powietrza. Wino musi być zasiarkowane pirosiarczanem potasu w dawcę 1 g na 10 litrów wina. Naczynie ma być też zaopatrzone w rurkę fermentacyjną.
PS Tak jak koledzy pisali wino jest utlenione ale w/w czynności spowodują, że się dalej nie będzie utleniać i się nie popsuje. Czy będzie pijalne to się okaże po czasie.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#7
(12-11-2021, 11:03)patrishia 93 napisał(a): ...
z domowych winogron białych
...
‌II pożywka: 2-3 dniach
‌III pożywka: po. 10 dniach

BLG na dzień 3.10 - 10 
5.10 - 5
11.10 - 0 oddzielnie owoców
...

Wnosząc choćby po powyższych datach (brakuje terminu startu fermentacji) wino niekoniecznie jest utlenione. Wygląda to raczej na wino pomarańczowe.
Tak na marginesie - białych odmian lepiej nie fermentować w miazdze...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#8
Utlenione w sensie za dużo powietrza zostawiłam przelewając do tak dużego wiadra?
Start fermentacji to 30.09.2021
Białych odmiar nie fermentować w miazdze? W sensie nie rozgniata owocu? (Lepiej na samym soku?)

Wino już zasiarkowałam :)
Odpowiedz
#9
Podczas fermentacji burzliwej wydziela się dwutlenek węgla, który chroni nastaw przed utlenieniem. Po skończeniu fermentacji wino musi mieć jak najmniejszy kontakt z tlenem. Utlenione wino jest po prostu niedobre. Zlewa się je do naczynia pod korek.
Białych odmian z zasady nie fermentuje się w miazdze. Wino robi się z samego sklarowanego soku. Są od tego odstępstwa ale to nie miejsce na takie wywody. To zabawa dla zaawansowanych.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#10
Dziękuję za pomoc! W przyszłym roku zrobię nastaw z samego sklarowanego soku :)



Skocz do: