Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowe - Pomocy
#1
Witam Wszystkich Forumowiczów.
Mam pytanie odnośnie mojego pierwszego wina ryżowego .
Mianowicie:

Nastaw wystartował 10.11.2021 BLG=15

4kg ryżu
4 Kg cukru (rozpuszczone w 3l wody)
40dag rodzynek
10dag kwaśny cytrynowego
Woda 20 l
Wino bulgotalo z częstotliwością około 110 bulkniec na minutę.

13.11.2021 BLG spadło do 2 jednostek.
Dorzucilem
3kg cukru i 3 l wody.
20 dag rodzynek.
BLG wyniosło 20 jednostek.

15.11.2021
Pomiar BLG wynosi 4jednostki.
16.11.2021
Pomiar BLG wyniósł 0
Dorzucilem 2kg cukru rozpuszczone w winie BLG 6 jednostek

Moje pytanie brzmi:
Czy dodać jeszcze cukier i ile?
Balon 34l więc teraz cukier musze rozpuścić  w samym nastawie

Dodam że po dodaniu cukru wino pracuje z częstotliwością 42 bulkniec na minute
Odpowiedz
#2
Jaką chcesz moc uzyskać, lub jaką mogą uzyskać droździe, które wsypałeś.
Na razie masz 9kg cukru wsypanego, plus 360 gram z rodzynek.
Co daje woltaż ok. 16%.
Do 18% jakbyś chciał takie to do wsypania by było 1kg cukru.
Odpowiedz
#3
Super dziękuję za podpowiedź, w takim razie 1kg jeszcze dorzucę jak BLG spadnie do zera. Może uda się coś z nich wycisnac...
Co do drożdży to w sklepie kolo polecił suche razem z pozywka tego typu:
Drożdże winiarskie SpiritFerm
AROMATIC WINE COMPLEX 16%

Czy po przerobieniu cukru od razu przelać do klarowania?
Trochę jestem zaskoczony że w tak krótkim czasie drożdże zjadły tyle cukru.
Odpowiedz
#4
Tak jak drożdże skończą, wtedy zlejesz z nad osadu.
Ale to i tak przy 18% procentach i temp. pokojowej potrwa coś pod 6 tygodni.
Obserwuj bulkanie - jak stanie, mierz spławikiem cukier przez tydzień - jak będzie stał zlewaj.



Skocz do: