Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2021
Lokalizacja: Łódź
16-11-2021, 20:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2021, 20:52 przez Cichy204.)
Witam Wszystkich Forumowiczów.
Mam pytanie odnośnie mojego pierwszego wina ryżowego .
Mianowicie:
Nastaw wystartował 10.11.2021 BLG=15
4kg ryżu
4 Kg cukru (rozpuszczone w 3l wody)
40dag rodzynek
10dag kwaśny cytrynowego
Woda 20 l
Wino bulgotalo z częstotliwością około 110 bulkniec na minutę.
13.11.2021 BLG spadło do 2 jednostek.
Dorzucilem
3kg cukru i 3 l wody.
20 dag rodzynek.
BLG wyniosło 20 jednostek.
15.11.2021
Pomiar BLG wynosi 4jednostki.
16.11.2021
Pomiar BLG wyniósł 0
Dorzucilem 2kg cukru rozpuszczone w winie BLG 6 jednostek
Moje pytanie brzmi:
Czy dodać jeszcze cukier i ile?
Balon 34l więc teraz cukier musze rozpuścić w samym nastawie
Dodam że po dodaniu cukru wino pracuje z częstotliwością 42 bulkniec na minute
Liczba postów: 102
Liczba wątków: 0
Dołączył: 12 2020
Lokalizacja: Sędziszów Młp.
Jaką chcesz moc uzyskać, lub jaką mogą uzyskać droździe, które wsypałeś.
Na razie masz 9kg cukru wsypanego, plus 360 gram z rodzynek.
Co daje woltaż ok. 16%.
Do 18% jakbyś chciał takie to do wsypania by było 1kg cukru.
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2021
Lokalizacja: Łódź
17-11-2021, 15:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2021, 16:08 przez Cichy204.)
Super dziękuję za podpowiedź, w takim razie 1kg jeszcze dorzucę jak BLG spadnie do zera. Może uda się coś z nich wycisnac...
Co do drożdży to w sklepie kolo polecił suche razem z pozywka tego typu:
Drożdże winiarskie SpiritFerm
AROMATIC WINE COMPLEX 16%
Czy po przerobieniu cukru od razu przelać do klarowania?
Trochę jestem zaskoczony że w tak krótkim czasie drożdże zjadły tyle cukru.
Liczba postów: 102
Liczba wątków: 0
Dołączył: 12 2020
Lokalizacja: Sędziszów Młp.
Tak jak drożdże skończą, wtedy zlejesz z nad osadu.
Ale to i tak przy 18% procentach i temp. pokojowej potrwa coś pod 6 tygodni.
Obserwuj bulkanie - jak stanie, mierz spławikiem cukier przez tydzień - jak będzie stał zlewaj.
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2022
Lokalizacja: łódzkie
Jak na mój gust to na 20 litrów wody za dużo ryżu. ja sama na 20l używam 2kg i do tego dodatki, najczęściej mięta i cytryna, cukru około 7 kg i wychodzi coś około 15-16%. Pamiętaj że jeśli zrobisz kolejne wino na tym samym ryżu to będzie mocniejsze.
Liczba postów: 5.361
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
(30-01-2022, 11:22)Bergamutka napisał(a): Pamiętaj że jeśli zrobisz kolejne wino na tym samym ryżu to będzie mocniejsze.
Naprawdę ???? A ja całe życie myślałem że to od drożdży i cukru zależy a nie od ryżu.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: CHRZANÓW
Nastrój: optymistyczny - winiarczyk
08-02-2022, 14:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2022, 14:56 przez mnich71-71.)
(17-11-2021, 09:48)jot napisał(a): Jaką chcesz moc uzyskać, lub jaką mogą uzyskać droździe, które wsypałeś.
Na razie masz 9kg cukru wsypanego, plus 360 gram z rodzynek.
Co daje woltaż ok. 16%.
Do 18% jakbyś chciał takie to do wsypania by było 1kg cukru.
jot piszesz: żeby
Cichy204 dodał 1 kg cukru, do 18% woltażu????? a,
Cichy204 napisał : ze użyl drożdży o tolerancji 16%
"Drożdże winiarskie SpiritFerm
AROMATIC WINE COMPLEX 16%"
Panie, Panowie czytajmy z rozumieniem i jak nie mamy nic mądrego do przekazania to tylko czytamy a nie piszemy bzdur lub szukamy na forum i odpowiedzi i pomagamy cytatem lub inf.
jot :to tak jakbyś zaproponował Cichy204 żeby kupił sobie buty o nr. 48 a chodzi w rozmiarze 46 ,ha,ha
Mądrzy winiarze, jak jeden mąż zalecają przy wyrobie wina cierpliwość. Ale jak zachować cierpliwość, gdy po całej, wielkiej pracy, jaką się wykonało przy winie, trzeba jeszcze czekać na jego sklarowanie i dojrzewanie.
Liczba postów: 102
Liczba wątków: 0
Dołączył: 12 2020
Lokalizacja: Sędziszów Młp.
Te kompleksy mają w swoim składzie saccharomyces cerevisiae lub saccharomyces bayanus oba szczepy mogą odfermentować do 18%. To co pisze na opakowaniu nie jest wyznacznikiem końcowej mocy droży. Jeśli dosypujesz kolejną dawkę cukru i widzisz, że przerabiają dalej.
Drożdże pozwalają na alkoholizację do 15-16%, a nawet 18%.
https://allegro.pl/oferta/drozdze-winiar...7495277581
Pozwolę sobie też przytoczyć kolejny przykład drożdży z innej firmy browin (Fermivin PDM) one też mają do 16, a wiem z autopsji, że pojedzą sobie dalej.
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 03 2020
Lokalizacja: kraków
Nastrój: Happy
Cytat:Napisane przez jot - 17-11-2021, 09:48
Jaką chcesz moc uzyskać, lub jaką mogą uzyskać droździe, które wsypałeś.
Na razie masz 9kg cukru wsypanego, plus 360 gram z rodzynek.
Co daje woltaż ok. 16%. czy odebrać
Do 18% jakbyś chciał takie to do wsypania by było 1kg cukru.
Dzięki przetestuje!
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2011
Lokalizacja: Przysucha
Nastrój: depresyjny
(30-01-2022, 11:22)Bergamutka napisał(a): Jak na mój gust to na 20 litrów wody za dużo ryżu. ja sama na 20l używam 2kg i do tego dodatki, najczęściej mięta i cytryna, cukru około 7 kg i wychodzi coś około 15-16%. Pamiętaj że jeśli zrobisz kolejne wino na tym samym ryżu to będzie mocniejsze.
Dzien dobry. W jaki sposób mozna zrobić nastaw na tyn samyn ryżu? Wystarczy zlac wino i zalac nową woda i cukrem czy np trzeba odzielac stare rodzynki i plukac ryż?