Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Redukcja kwasów
#1
Witam. Nastawiłem wino z gron które były zaniedbane przez sadownika. Mianowicie mam 24 kwasow/l. Dodanie drożdży redukujących kwasy mało dało. Wino bez dodatku wody. Docelowo miało być 10blg 9kwasow. Co byście poradzili?
Odpowiedz
#2
Kwasy niewiele niższe niż w przypadku czarnej porzeczki.
Nie pozostaje nic innego jak przemyślane rozcieńczanie - wodą, sokiem.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#3
Przynajmniej 1:1 i wtedy już można coś myśleć.
Walcz tak, byś był dumny nawet z przegranej.
Odpowiedz
#4
1:1+ obowiązkowo :)
Druga sprawa to dobór rozcieńczalnika - jabłko, gruszka?
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#5
Wystaw na miesiąc na dwór na mróz taki do -8 Trochę kwasu winowego się wytrąci.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.



Skocz do: