Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwszy cydr
#1
Witam
Właśnie mój pierwszy cydr jabłkowo gruszkowy z soków NFC skończył pracować.

Sok miał 12 blg teraz jest 0 blg. Chiałbym aby cydr był półwytrawny.

Czy mogę przed zlaniem do butelek dodać trochę więcej cukry do soku i po przepracowaniu pewnej ilości i nagazowaniu zapasteryzować? Tak aby drożdże nie przerobiły całego cukru? Jak to wy robicie żeby cyrd nie był wytrawny a zarazem lekki alkoholowo?
----------------------------------------------------------------------------------
\"...koń, panna i wino wielkiego ochędóstwa potrzebują...\"
J. Cichowski A. Szulczyński, \"HUSARIA\",  Warszawa 1977r, s. 142.
----------------------------------------------------------------------------------
Odpowiedz
#2
Tak możesz łatwo wyprodukować granaty. Lepiej dosłodzić cukrem niefermentowalnym, na przykład ksylitolem, a zwykłego cukru dodać tyle ile trzeba do normalnego nagazowania.
Odpowiedz
#3
Dolej do nastawu soku. W butelkach się nagazuje.
A jak nie chcesz mieć wytrawnego cydru, to do butelek możesz dać słodzik, np stewię w tabletkach.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#4
Boję się, że ksylitol czy stewia zmienią smak.

A podpowiedzcie jeszcze jak długo po zakończeniu fermentacji zlewać do butelek? Czekać aż się sklaruje? Czy od razu?
----------------------------------------------------------------------------------
\"...koń, panna i wino wielkiego ochędóstwa potrzebują...\"
J. Cichowski A. Szulczyński, \"HUSARIA\",  Warszawa 1977r, s. 142.
----------------------------------------------------------------------------------
Odpowiedz
#5
Stawia tak, ksylitol nie. Robiłem próby z różnymi słodzikami i ksylitol jest bardzo zbliżony do cukru, tylko niestety sporo droższy.
Ja czekam, aż się sklaruje.
Odpowiedz
#6
Nie mam doświadczenia ze słodzikami. U siebie tak naprawdę to użyłem słodzika w tabletkach z Lidla. Ale wytrawny mi nie przeszkadzał.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#7
A czy cydr można dosładzać miodem? Może jakiś lżejszy typu lipowy by się nadał.
Odpowiedz
#8
Cukier czy miód dodany do cydru zacznie być przerabiany na %. Aby nie podnosić % i ciśnienia użyj cukru, który nie jest przerabiany przez drożdże np. ksylit, erytlor itp
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#9
Zgadza sie, na dosładzanie tylko słodzik typu erytrol lub ksylitol, zwykły cukier do nagazowania i to z umiarem żeby butli nie rozsadziło  :P



Skocz do: