Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z rodzynek sułtanek
#1
Witam postanowiłem odnowić temat wina z rodzynek, jeżeli suport będzie miał inne zdanie to proszę usunąć post.
Poczytałem trochę na forum na ten temat i moim zdaniem dużo się nie dowiedziałem Huh,wiec postanowiłem zrobić foto relacje z mojego winka rodzynkowego.


Przepis z strony głównej forum:

   

Ja celuje na 16% , 20 litrów

- 3 kg rodzynek sudańskich z Biedronki opakowanie 0,6 kg teraz promocja za opakowanie 7,99 zł
- 17 litrów wody /  moje obliczenia 16,7 litra
- 4 kg cukru  /  moje obliczenia  3,4 kg. 
- 20 gr. kwasku cytrynowego

Przygotowanie:


Cukier obliczamy ze znanego wzoru;


P *17 * L = G
gdzie:
P - planowana moc wina w procentach 
17 - stała                           
L - objętość nastawu w litrach      
G - całkowita ilość cukru w gramach 

czyli 16% x 17x 20 = 5440g , zaokrągliłem do 5,5 kg.



Należy pamiętać ze 1 kg., rodzynek zawiera około 0,5 kg. 
cukru,(na forum piszą ze około 50% - 70% cukru w kilogramie średnio 60% czyli 0,6 kg),przyjąłem 0,6 kg czyli 3 kg rodzynek u nie zawiera 1.8 kg cukru .


5,5 kg po obliczeniach - 1,8 cukier w rodzynkach =3,7 kg cukru tyle musze dać do nalewu.



Woda obliczamy z wzoru:

200 g. cukru * 0,6= 120 ml.( 1 kg. cukru zajmuje 0,6 litra)


 5,5 kg cukru (włącznie z tym z rodzynek) zajmie mi 3,3 litra objętości tak więc dla uzyskania objętości planowanych 20l potrzebujemy 16,7l wody.
:) :) :)

Rodzynki:

    ,tylko opakowanie 600gr,na zdjęciu 400gr.

Drożdże:

    , proszę sprawdzić datę produkcji????

Pożywka:

    ,proszę sprawdzić datę produkcji


Kwasek cytrynowy:
   

Drożdże  6 lat,  w lodówce były przechowywane ????
Pożywka 5 lat ????

MD DROZDZOWA  
przygotowanie:

8 gr. drożdży 10 gr., pożywki  w 100 ml wody (cieplej 38 stopni Celsjusza)to ilość na 20 litrów wina z opakowania plus 4 łyżeczki cukru małe.

łyżeczka
   
Mądrzy winiarze, jak jeden mąż zalecają przy wyrobie wina cierpliwość. Ale jak zachować cierpliwość, gdy po całej, wielkiej pracy, jaką się wykonało przy winie, trzeba jeszcze czekać na jego sklarowanie i dojrzewanie.
Odpowiedz
#2
NASTAW:

 Podzieliłem to na dwa wiaderka (pojemność wiaderka 10 litrów):

a) 1 wiaderko, 1,5 kg rodzynek,
                      1,2 kg cukru ,(powinno być 0,6 kg) ,chciałem dać w 3 porcjach - 1,2 kg to 2 porcje.
                      2,75 l wody

1/2 objętość sitka (sitko średnica około 25 cm) , rodzynek zalana 3 razy wrzątkiem i tak kilkanaście razy powtarzałem aż 1,5 kg rodzynek sparzyłem dodałem syrop z cukru i wody, plus 1/2 butelki MD (około 7 dużych łyżek) wymieszałem i sprawdziłem Blog powyżej wskaźnika na przyrządzie ( około 27 blg) wskaźnik do 22 blg ,może dlatego ze nie chciałem w wiaderku  za dużo syropu z  rodzynkami by mi nie wyszło wszystko  na zewnątrz??? Dzień pózniej zaczęły fermentować taka moja uwaga nie wie dlaczego???


b) 2 wiaderko, 1,5 kg rodzynek,
                      1,2 kg cukru-(powinno być 0,6 kg) j/w w poście.
                      2,75 l wody

1,5 kg rodzynek wsypałem do garnka i zalałem 1,7 litra gorącej wody (z czajnika elektrycznego) i mieszałem kilka razy ,powtórzyłem tak 3 razy potem syrop i druga cześć MD ( około 7 dużych łyżek). W tym wiaderku rodzynki bardziej rozmokle i  kolor  biały części rodzynek , one szybciej zaczęły fermentować w pojemniku?

   
dwa pojemniki 10 l.

   
czapa z rodzynek

   
moje dinozaury głodne jak piranie
Mądrzy winiarze, jak jeden mąż zalecają przy wyrobie wina cierpliwość. Ale jak zachować cierpliwość, gdy po całej, wielkiej pracy, jaką się wykonało przy winie, trzeba jeszcze czekać na jego sklarowanie i dojrzewanie.
Odpowiedz
#3
Witam ,mam pytanie ,jak pisałem wcześnie blog miałem  większy niż skala gdy sprawdzałem  pomiar , taką miarką do pomiaru bloga?
   
Zakupiłem lepszy oto ta maszyna
   
i dziś dokonałem pomiaru  blog powyżej skali (około 30), 5 dni po zrobieniu nastawu ,miałem dodać następną porcie wody i cukru ale ????,teraz nie wiem co robić, dodać sama wodę ,albo odlać sam płyn z wiaderek do dymiona a do wiaderek następna porcja  woda i cukier, proszę o inf. Undecided
Mądrzy winiarze, jak jeden mąż zalecają przy wyrobie wina cierpliwość. Ale jak zachować cierpliwość, gdy po całej, wielkiej pracy, jaką się wykonało przy winie, trzeba jeszcze czekać na jego sklarowanie i dojrzewanie.
Odpowiedz
#4
Nie wiem co Ty tam tworzysz ale daj wodę od razu zanim zajedziesz drożdże.
blg = Balling, nie blog.
Odpowiedz
#5
Witam, proszę o zamkniecie postu ,ponieważ skasowałem dalsze zapiski na laptopie i nie mogę ,napisać co dalej robiłem z tym nastawem ,jeżeli suport uzna ze i tak ten post komuś pomoże to dzięki ze go nie skasujecie ,jeszcze raz przepraszam.
Mądrzy winiarze, jak jeden mąż zalecają przy wyrobie wina cierpliwość. Ale jak zachować cierpliwość, gdy po całej, wielkiej pracy, jaką się wykonało przy winie, trzeba jeszcze czekać na jego sklarowanie i dojrzewanie.



Skocz do: