Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków
#1
Robię kiszone buraki żeby pozyskać sok z kiszonych buraków. Po około 4 dniach w temperaturze około 20 stopni smak już jest bardzo fajny, mocny, lekko szczypie w język i sok jest lekko gazowany.

Dodałem sól, pieprz, jabłko, kawałem chleba na zakwasie, imbir, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie.

Mam pytania:

1. Co jeszcze można dodać ciekawego do takiego "zakwasu z buraka" żeby zrobić nowy smak? Planuje jeszcze zrobić pikantny, na ostro z papryką. 

2. Po jakim czasie tak zakwas najlepiej zabutelkować, żeby nie wystrzelił później po otwarciu?

3. W jakiej najniższej temperaturze może przebiegać kiszenie żeby proces się nie zatrzymał? Czy to nie ma znaczenia w tym przypadku?

4. Jak wykorzystać buraki po kiszeniu? Bardzo dużo tego zostaje, a nie da się wszystkiego zjeść :D


Załączone pliki Miniatury
           
Odpowiedz
#2
1. Ja daję dużo kminku bo lubię. Jesienią dodaję też koper.
2. Przelewam do słoików po ok 2 tygodniach i wstawiam do lodówki.
3. Zapytaj wujka gugla.
4. Bigos (kiszę buraki starte na grubej tarce to mam od razu gotowe do bigosu). Świetny wyjdzie jak dodasz chorizo.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.







Odpowiedz
#3
@danik - jeżeli chcesz handlować swoimi produktami na tym forum, to napisz do Zarządu i uzgodnij warunki.
Odpowiedz
#4
spokojnie nie handluje zakwasami robie na wlasny użytek i pytam o szczegóły. Na razie to zbyt mała skala żeby sie opłacało tym handlować. Jak mi wyjdzie z tego 18 butelek to będzie dobrze, chciałem dopytać o szczegóły. Dałem na razie 10 kg buraków i 10L wody.
Odpowiedz
#5
Ja robię podobnie, a buraki można zetrzeć i na gęsto, do gara lub słoika. Musisz jednak wiedzieć że po upływie 60 dni wartość soku z buraków maleje. Dlatego powinno robić się to na bieżące spożycie.
Pozdrawiam Mirek.
Odpowiedz
#6
Mam pytanie, czy te buraki mogę później kolejny raz wykorzystywać czy za każdym razem muszą być świeże? Czy wyjdzie zakwas z samego soku z buraków wyciśniętego? Od czego zakwas może mieć gorzki posmak?



Skocz do: