Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z wisni mrozonek potrzebna pomoc w przepisie
#1
Siemanko mam wplanie zrobic wino wisniowe zmrozonek, smakuja swietnie robilem znich nalewki.
Tak czy inaczej po dwoch latach robienia wina zhibiskusa I zokazji ze sie troche znudzilo padlo na wisnie, nastepne wino bedzie wplanach z maliny lub jezyny[Obrazek: smile.gif]
Mam pytanka do was.
Kupilem drozdze ktore przerabiaja do 13%.
Wplanie jest fermentacja zmiazga w 15L wiaderku przez 7-14 dni a pozniej balon 10L zeby bylo pod sam korek.
Mysle zeby dac okolo 7-8kg wisni I teraz pytanie ile mniej wiecej dac cukru I wody zeby wino wyszlo polslodkie ? 
Takie proporcje bylyby OK ?
Na wytrawne wygladaloby tak
7.5kg wisni
1.8kg cukru
Woda 3.4L
A na polslodkie (takie planuje)
7.5kg wisni
2kg cukru 
Woda 3.4L
Jakies rady ? Cos zmienic ?
I jeszcze pytanie o siarkowanie
Troche win zrobilem zananasa,zjezyn,hibiskusa,ryzu ale nigdy nie siarkowalem I nie mialem problemow (TFU TFU TFU) zawsze staram sie zeby wszystko dokladnie bylo wyczyszczone, czy jest to koniecznosc przy wisni naprzyklad ? Jak bede odciskal sok rekoma przez pieluche nic nie zakaze ? Szczerze wolalbym uniknac siarki zawsze mi leb peka po niej
Odpowiedz
#2
To, że drożdże przerabiają do 13% nie oznacza, że nie zrobią więcej. Cukru w przepisach masz na minimum  16%. Obawiam się, że drożdże nie padną przy 13% a wytrawne wiśniowe 16% jest ciężko pijalne. Zmniejsz cukier o min 50 g/l. Przy półsłodkim bez ubicia drożdży piro przed dosłodzeniem się nie obędzie.

PS
Nie dubluj tematów w różnych działach.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
14 dni to trochę dużo na fermentację, wiśnie łatwo oddają sok, nie mają też za bardzo czegoś wartościowego, żeby to trzymać 2 tygodnie, 7 dni max.

8kg surowca na 10l to proporcja dobra. Odciskając w rękach będziesz mieć mniejszy procent uzyskania soku, ale myślę, że 50 uzyskasz.

Zrób wino wytrawne, a po skończeniu fermentacji zasiarkujesz i dosłodzisz, tak będzie bezpiecznej. Bo gdyby drożdże nie dojechały do 13%, zostałbyś z ulepkiem, a tak zrobisz wytrawne i dosłodzisz po pierwszym zlaniu.

A teraz z grubsza obliczenia:

Cukier 13%=13x17x10=2210 gram

Cukier z 4l soku z wiśni (50% wydajność z 8kg wiśni), przy założeniu, że wiśnie mają 130g/l, możesz to obliczyć ze swojego surowca, mając cukromierz) = 4*130=520 gram

Cukier do wsypania = 2210-520=1690 gram (objętość ok. 1l)

Woda=10l (baniak) - 4l (sok) - 1l (cukier) = 5l (do wlania)

Siarkowanie: wiśnie jakość szczególnie nie są podatne na spleśnienie. Trzeba jedynie pamiętać, żeby przez okres fermentacji razem z owocami mieszać przynajmniej raz dziennie, żeby nie dopuścić do wyschnięcia unoszonych owoców.
Odpowiedz
#4
Wporzadalu dzieki chlopaki za rady I sorki za dublowanie postow :)
Jak mowicie ze trzeba zasiarkowac to zasiarkuje.
Co do ilosci zeby weszlo pod korek chyba zostane przy tej ilosci wody co mowilem zobliczen wyjdzie okolo 7-8L wina ale mniej rozcieczone bedzie.
To czyli byloby to tak pierw 7 dni fermentacja z miazga, po 7 dniach odcedzenie dodanie drugiej parti cukru wody, czekanie az sie przefermentuje wszystko, pierwsze zlanie I przy tym zlaniu dac siarke I ilosc cukru ktora chce uzyskac na polslodkie wino zgadza sie ?
Chyb ze .... Myslicie zeby sie zmiescilo pierw 8.4kg wisni 2.040L wody 1.080 kg cukru przez pierwsze 7dni w 15L wiaderku ? Czy by wywalilo owoce rurka ? Po 7 dniach bym odcedzil I dalbym wtedy do 10L gasiora I dolal kolejne 2.040L wody I 1.080kg cukru wtedy bym mial pod sam korek wina bez koniecznosci rozcieczania bardzo woda
Odpowiedz
#5
Virandell napisał(a):To czyli byloby to tak pierw 7 dni fermentacja z miazga, po 7 dniach odcedzenie dodanie drugiej parti cukru wody, czekanie az sie przefermentuje wszystko, pierwsze zlanie I przy tym zlaniu dac siarke I ilosc cukru ktora chce uzyskac na polslodkie wino zgadza sie ?
Dokładnie tak jak piszesz.
Virandell napisał(a):Chyb ze .... Myslicie zeby sie zmiescilo pierw 8.4kg wisni 2.040L wody 1.080 kg cukru przez pierwsze 7dni w 15L wiaderku ? Czy by wywalilo owoce rurka ? Po 7 dniach bym odcedzil I dalbym wtedy do 10L gasiora I dolal kolejne 2.040L wody I 1.080kg cukru wtedy bym mial pod sam korek wina bez koniecznosci rozcieczania bardzo woda
Można z grubsza liczyć, że te 8 kilo podniesie ci to góry poziom na jakieś 8l wiadra, do wykorzystania będzie 7l, a ale nie wiem czy 2 litrami i 1kg cukrem wody przykryjesz owoce i nie będzie to za mało. Jak co daj więcej wody, jak to ci ruszy, jeśli owoce będzie się źle mieszało, a drugą dawkę rozpuścisz już nie w wodzie a w winie. Ale ryzyko generalnie jest, że masz to na styk i możesz pomalować sufit.
Odpowiedz
#6
Dobra wino zrobione wyszlo 11L zobaczymy jutro/pojutrze czy nie wyjdzie gora :D Jeszcze pytanko skipior napisal ze przy oddzieleniu owocow I dodaniu drugiej parti cukru dodac wiecej drozdzy potrzeba tak zrobic? Nie wystarcza same drozdze na poczatku ?
Odpowiedz
#7
Jest to totalna głupota, żadnych drożdży nie musisz dodawać drugi raz.



Skocz do: