Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2022
Lokalizacja: Wołomin
Witam
Chciałbym zrobić miód pitny, który nie miałby powyżej 12%. Czy istnieją drożdże, które spełniają ten wymóg? Jeżeli tak to jakie?
Liczba postów: 5.731
Liczba wątków: 199
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
Nie znam szczepu drożdży, które by padały przy 12%. Jedynie zabicie drożdży przy 12% wchodzi w rachubę. Nawet jeśli producent piszę np. że drożdże wyrabiają do 13% to i tak najczęściej dociągają więcej o 1 do 3 %
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.