Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Glut" w winie Bananowym
#1
Witam,
Po pozytywnym wytworzeniu wina ryżowego, spróbowałem swoich sił z winem bananowym (banan,kiwi,truskawka). Po burzliwej fermentacji trwającej około ponad tygodnia, usunąłem owoce i przelałem roztwór do mniejszych pojemników z rurkami fermentacyjnymi (fermentacja ucichła, widać małe bąbelki). Temperatury wzrosły a dziś w winie pokazał się dziwny "glut" - chciałbym zaczerpnąć kilka informacji od Was czym jest i czy coś z tego wina jeszcze będzie. Dodam że przed pojawieniem się "gluta" próbowałem wino sam, zapach alkohol był odpowiedni.

Z góry dziękuje za informacje.

Poniżej przesyłam foto:
[Obrazek: 20220510-202648.jpg]

[Obrazek: 20220510-202659.jpg]
Odpowiedz
#2
Czasem w winach owocowych taki "glut" powstaje. To nie jest szkodliwe, trzeba się tego pozbyć. Zlej wino i wywal gluta lub przefiltruj np. przez ręcznik papierowy.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: