Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ile wody do nastawu?
#1
Witam,

Przeglądałem forum, google nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Chodzi mi głownie skąd wiemy ile przygotować wody do nastawu. 

Przykład:
Chce zrobić wino z 6kg bananów, 2kg truskawek i 1kg kiwi i tylko tyle surowca mam. Czyli 9kg owoców, ile wyjdzie mi z tego gotowego wina? Ile mogę dolać tam max wody aby uzupełnić nią nastaw? 

Jest jakiś przelicznik? w jaki sposób będę mógł się naprowadzić przy przygotowaniu innego nastawu?

Dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Odpowiem na jedno pytanie - jeśli zakładasz maksymalną ilość wody to odpowiedź brzmi - ile chcesz.
Teraz poważniej.
Poszukaj sobie tutaj podobnych win lub inspiracji: https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=98
No i kombinuj, kombinuj.....
Tak przy okazji zadając pytanie to podaj więcej szczegółów (np. jakim butlem dysponujesz, jakie wino chcesz uzyskać itp.).
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.







Odpowiedz
#3
Dodawanie wody ma na celu obniżenie kwasowości wina, które robisz. Tak przeważnie jest, że kwasowość soku z danego owocu przewyższa kwasowość pijalnego wina. Należy dążyć do uzyskania 4,5-8 g/l, w zależności czy będzie to wino wytrawne czy słodkie, wtedy może być więcej, cukier to przykryje. Kwasowość możesz też zbijać węglanem wapnia.

Będziesz mieć owoce, które wymagają sporego udziału wody (porzeczka czarna), poprzez owoce, do których nie musisz dodawać wody (winogrona, jabłka), po owoce, które musisz wręcz dokwasić (gruszka).

Kwasowość możesz odszukać dla danego owocu w sieci, jest to tylko metoda przybliżona. Najlepiej jest zmierzyć dla swojego konkretnego surowca, z którego będziesz robić wino. Mając tą wartość będziesz wiedzieć ile tam wlać wody żeby uzyskać te 4,5-8 g/l.

Tutaj akurat robisz wino z wielu składników, będzie to trudne, albo wręcz nie możliwe. Bo musiałbyś osobno z bananów wytłoczyć sok (jeśli się w ogóle da), zapisać ile go było, potem osobno wytłoczyć sok truskawek, i osobno z malin. Poszukać ich kwasowości (lub samemu zmierzyć), zsumować i masz dane ile wody dodać i ile z tego wina będzie.

Z tego co masz to bym celował w 15 litrów.



Skocz do: