Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Żółknące liście
Witam, jak w temacie. Co dolega krzaczkom ?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Jaka to odmiana?
Ilu letnie krzewy?
Odpowiedz
Krzew 3 rok, odmiany nie znam, jasny fiolet.
Odpowiedz
To chloroza. Z upływem lat żółknięcie powinno się zmniejszać. Oczywiście w zależności od odmiany, gleby, a także od sposobu posadzenia i prowadzenia krzewu. Przyczyn - moim zdaniem - może być wiele. Na przykład; zbyt płytkie posadzenie + nieusuwanie korzeni przypowierzchniowych + susza i jest żółtawo...

Warto zapisać datę i w przyszłym roku zrobić odpowiednio wcześniej zabieg nawozem dolistnym. Ja stosuję Floramix.
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź i poradę. Darowane krzaczki potraktowane bez odpowiedniej wiedzy więc pewnie jest to mój błąd.
Odpowiedz
Przy okazji, jeszcze rzuciłem okiem na fotki - strasznie liche masz te pnie i ramiona. Trzylatki powinny być nieco grubsze.
Może przyczyną jest fakt (tak mi się wydaje, sądząc ze zdjęć), że swoje krzewy prowadzisz na dwa ramiona. Gdybyś pokazał je w całości, można by coś więcej rozsądzić.

Może być też tak, że dana odmiana nie radzi sobie w danym terroir i nie warto się z nią męczyć.

Tak w ogóle... to owoce będą z przeznaczeniem na wino, czy do konsumpcji?
Odpowiedz
@ Bagiusz a podlewasz ten krzew czasami?
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
(24-06-2022, 21:35)narc81 napisał(a): @ Bagiusz a podlewasz ten krzew czasami?

Przecież to nie "po bożemu" :)
Włodek przedmówca ze 6 paragrafów by wytoczył za takie porady .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
Ja żadnej porady nie dałem,zapytałem tylko o podlewanie.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...

Skocz do: