Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problemy z wystartowaniem cydru
#1
Witam Szanownych Winiarzy! Około 1,5 roku temu postanowiłem spróbować swoich sił w wyrobie domowego wina. Pierwszy nastaw zrobiłem dość klasycznie - z winogron, ale nic z tego nie wyszło przez szereg popełnionych błędów. Drugi nastaw był z jabłek i w tym przypadku wino wyszło wyśmienite. Zachęcony tym niemałym sukcesem postanowiłem nastawić cydr. I w tym momencie zaczynają się schody. Wycisnąłem 18 litrów soku z jabłek Papierówek, cukromierz wykazał 10 Blg, czyli jakieś 5% alkoholu by wyszło. Dodałem do fermentora z sokiem pożywke oraz drożdże cydrowe Ciderini Sweet. Po 24h zero reakcji, zero piany, sok stał sobie i przez to już nawet sie delikatnie wyklarował z tego stania. Stwierdziłem że dodam inne drożdże i po ok. 36h dodałem drożdże Enovini do win białych i różowych. Kolejne 12h - nic sie nie dzieje (dodam w tym miejscu że dzień po nastawieniu cydru, wycisnąłem kolejne 5 litrów soku z tych samych jabłek i nastawiłem wino na sprawdzonych drożdżach Fermivin do wszystkich rodzajów wina, po 14h w balonie aż wrzało, tak ładnie zaczęło pracować). Dziś ok. godz. 11:00 poszedłem do piwniczki (jest tam stabilne 22 stopnie, wiec chyba optymalna temperatura dla nastawów) i o ile dalej nie za bardzo widać zeby sie coś działo w rurce, tak po zdjeciu wieka fermentora widać sporą ilość piany i czuć chyba CO2 (nie jestem jeszcze na tyle zaawansowany zeby wiedzieć co sie tam dokładnie wydziela). Na 99% nie ma żadnych nieszczelności, wieko dolega ładnie, kranik jest szczelny, a w rurce reakcji brak  :( poczekam jeszcze jeden dzień ale jak dalej tak będzie to chyba całe 18 litrów soku nada sie do wylania tak?
Odpowiedz
#2
Dobra, mała aktualizacja: łącznie po 60h od nastawienia cydr wystartował. Jestem ciekaw czy jeszcze coś z tego będzie, pracuje nawet ładnie na tych drożdżach Enovini
Odpowiedz
#3
(05-08-2022, 10:36)Petardek napisał(a): .... i o ile dalej nie za bardzo widać zeby sie coś działo w rurce, tak po zdjeciu wieka fermentora widać sporą ilość piany i czuć chyba CO2 (nie jestem jeszcze na tyle zaawansowany zeby wiedzieć co sie tam dokładnie wydziela). Na 99% nie ma żadnych nieszczelności, wieko dolega ładnie, kranik jest szczelny, a w rurce reakcji brak ....

Widzisz pianę , to oznaka wydzielającego się C02, co z kolei jest oznaką fermentacji, a na 99% twierdzisz że jest szczelność bo w rurce nie ma oznak.
Zmień nick na NiewiernyTomasz :)
Ja twierdzę że na 100% jest nieszczelność i dwutlenek węgla idzie bokiem a nie w rurkę .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#4
Już wszystko jasne, po prostu drożdze cydrowe nie zadziałały, a kiedy w rurce nie było jeszcze reakcji, to piana była niewielka albo dopiero co zaczęła sie robić, a w wiadrze CO2 tak szybko sie nie ulatnia jak np. w balonie, gdzie jest z reguły mniej powietrza. Teraz pracuje wszystko jak należy



Skocz do: