• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Porzeczki barw wszelakich v
1 2 3 4 5 … 11 Dalej »

Wino porzeczkowe nie rusza - błąd z sokiem czy czekamy ?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino porzeczkowe nie rusza - błąd z sokiem czy czekamy ?
Jendrol89 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2022
Lokalizacja: Norwegia
#1
03-09-2022, 10:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2022, 11:00 przez Jendrol89.)
Witam , wczoraj postawiłem swoje drugie wino w życiu pierwsze 25l ryżowego wermutu wyszło cudnie ,ale teraz mam mały problem ,bo nic nie rusza błąd prawdopodobnie znam ,ale nie wiem jak go mądrze naprawić proszę o pomoc . 

Wiadro białe nie transparentne 10l , 2kg czarnej porzeczki wypracowanej na miazgę, 880ml soku z porzeczki (tu jest problem opisze na końcu) , 2 g pożywki dla drożdży , 1 tura cukru 800g rozpuszczone w litrze wody i po 30 minutach bajanusy 2g w 50ml wody wymieszane i odstane i zalane to 1,75 wody jeszcze razem teraz gdzieś jest 5,70l ,bo z druga tura chciałem mieć 6l i po odrzuceniu owoców było by fajne 5l , wracamy do soku myślałem ,ze to czysty soczek ,bo pisało coś po arabsku i niemiecku Google przetłumaczylo, ze sok świeży ,ale jak wlałem do zastawu to zastanawiam się czemu taki gesty ,ale ok . Dziś już mija 34h i dalej nic nie ruszyło szukam soku na internecie i znalazłem w 100ml ma 360kcal czyli ponad 3000kcal na cała butelkę i tak naprawdę sok miał 50% owoców reszta to cukier czyli z wyliczeń wyszło mi,ze sok ma 800g cukru ,a cały mój zastaw z dwoma turami cukru miał mieć 1,5kg cukru . Teraz pytanie czekać i nie dolewać kolejnej parti cukru i liczyć ze to kiedyś ruszy ? Czy macie jakiś inny pomysł ? Stawiam ,ze uwędziłem drożdże . Zastaw leży w pokoju w kocyku ma gdzie 23*C w otoczeniu . Dziękuje każdemu kto da mały pomysł i pomoże .
Szukaj
Odpowiedz
jawormcz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 412
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2012
Lokalizacja: Kraków.
Nastrój: yes Ok.
#2
03-09-2022, 19:47
Przy robieniu wina powinno się mieć przynajmniej podstawowy sprzęt, do pomiaru zawartości cukru i alkoholu.
Z tego co piszesz wychodzi że jest nastaw przesłodzony i drożdże nie ruszą, za duża ilość cukru.
Piszesz że wpisałeś w Google i się dowiedziałeś ile kcal ma cukier, nic Ci to nie dało, lepiej wpisz ''Wino owocowe jak zrobić''
Po przeczytaniu kilku propozycji i przeanalizowaniu swojej sprawy, zadaj ponownie pytanie w razie wątpliwości.
Musisz mieć jakąkolwiek wiedzę o wyrobie wina, inaczej to wędrówka po omacku.
Pozdrawiam Mirek.
Szukaj
Odpowiedz
Jendrol89 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2022
Lokalizacja: Norwegia
#3
03-09-2022, 20:16
Całkiem cię rozumie ,ale nie zrozumiałeś co pisałem . Wszystko jest Ok ,ale pomyliłem soki rozumiesz myślałem ,ze to 100% soku żeby dobić do 2,5kg owoców ,ale okazało się tylko 50 i reszta to cukier  ? Dodałem o 800g za dużo cukru i pytałem jak to uratować . Reszta była robiona według zasad zebranych na przestrzeni paru miesięcy . W ogóle nie pomogłeś ,ale szanuje i dziękuje za wskazówki .
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#4
04-09-2022, 09:31
Nie dziwię się Mirkowi, że tak napisał. Przepraszam ale ja też nie rozumie o co Ci chodzi. Z tego co napisałeś trudno wywnioskować. Dużo informacji z których nic nie wynika.
Jeśli nastaw ma za dużo cukru to fermentacja się nie rozpocznie. Aby się o tym przekonać potrzebny jest cukromierz (do oznaczenia Blg). Jest to podstawowy, tani sprzęt konieczny przy wyrobie wina. Bez tego to wróżenie z fusów.
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
Jendrol89 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2022
Lokalizacja: Norwegia
#5
04-09-2022, 11:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2022, 12:07 przez Jendrol89.)
Właśnie otworzyłem i zmierzyłem wyszło równe 30 blg , znikło około 0,5 wody przy zalaniu miałem 5,3l teraz zaledwie 4,5. Wszystkie Owoce na górze jakby delikatnie wysuszone . Jakieś wskazówki panowie ? To pierwsze owocowe wino także uczę się na błędach i chce to skończyć ,aby przy końcowym etapie widzieć rezultat i wziąć do głowy wszystkie błędy . W smaku na obecna chwile jakbym pił sok z porzeczki z 5 kg cukru brać zapachu i czucia drożdży brak również w kieliszku jakiego kolwiek gazu .

Mój plan dolać 1l wody plus 5g bajanusa i 3G pożywki i spróbować ruszyć nastaw . Co myślicie ?
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#6
04-09-2022, 22:41
Proponuję rozcieńczyć nastaw do Blg 25 i dodać ponownie drożdże.
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
Jendrol89 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2022
Lokalizacja: Norwegia
#7
05-09-2022, 08:46
Tak zrobiłem 5g bajanusa i 4 g pożywki i 1,2 litra wody ,bo owoców już niema ,a sok jest niemożliwy w Skandynawii do dostania w chociaż 40% owoców bez reszty cukru . Później po godzinie zamieszałem wiadrem jeszcze i znowu uwolniły się gazy , one jakby duszą się pod tymi owocami ,ale dziś rano słyszałem ,ze w końcu rurka „pyka” .
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#8
05-09-2022, 11:52
Rozruch utrudniony bo środowisko dla drożdży nie bardzo korzystne. Czarna porzeczka ma za dużą kwasowość i trzeba rozcieńczyć mocno wodą proporcje nawet 1:3 ( w takiej proporcji jest to co kupujemy w sklepie w kartoniku czy butelce jako sok z czarnej porzeczki )
To co masz w butelce jako sok to myślę że to jest raczej koncentrat do dodatkowego rozcieńczenia wodą . Przelicz sobie to wszystko co tam dodałeś czy mieścisz się w takim rozcieńczeniu 1;3 .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Porzeczki barw wszelakich v
1 2 3 4 5 … 11 Dalej »

Wino porzeczkowe nie rusza - błąd z sokiem czy czekamy ?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-06-2025, 07:27 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa