Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki wybrać winomierz
#1
Chciałbym zrobić wino z ciemnych winogron i później w osobnym balonie jeszcze wino z jabłek, czy potrzebny mi do tego winomierz? Jeśli tak to jaki, bo widziałem że są różne? Ten np. ma skale do 35 a ten tylko do 25, czyli lepiej ten pierwszy?
Odpowiedz
#2
Cukromierz jest podstawowym narzędziem winiarza dzięki pomiarowi możesz zaprojektować moc wina. Lepszy jest zawsze ten z większą skalą. To ma być wino gronowe czy winogronowe?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#3
Do zaprojektowania wina potrzebny jest tylko papier i ołówek :)
Cukromierz pomaga zrealizować projekt.
Brałbym ten drugi, choćby ze względu na bardziej czytelny odczyt.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#4
(20-09-2022, 19:28)vanKlomp napisał(a): Cukromierz jest podstawowym narzędziem winiarza dzięki pomiarowi możesz zaprojektować moc wina. Lepszy jest zawsze ten z większą skalą. To ma być wino gronowe czy winogronowe?

(20-09-2022, 19:58)alskarus napisał(a): Do zaprojektowania wina potrzebny jest tylko papier i ołówek :)
Cukromierz pomaga zrealizować projekt.
Brałbym ten drugi, choćby ze względu na bardziej czytelny odczyt.

Czym się różni wino gronowe i winogronowe?
Mam jeszcze pytanie, jaki długi termin mają drożdże winiarskie w proszku? Bo zamawiam parę rzeczy teraz i nie wiem czy wziąć więcej drożdży na przyszły rok od razu
Odpowiedz
#5
Wino gronowe robi się z samego soku bez dodatku wody. Wino winogronowe to sok z wodą i cukrem. Drożdże mają ważność ok 2 lat. Na opakowaniu jest data ważności. Ale jak przechowujesz w lodówce to i po trzech latach są ok.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#6
No to wychodzi na to że robię wino winogronowe, z wodą i cukrem. Zamówiłem już winomierz, dzięki za odpowiedzi.



Skocz do: