Liczba postów: 17
Liczba wątków: 5
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Szczecin
Liczba postów: 5.789
Liczba wątków: 199
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
Jaki materiał taki efekt końcowy. Pleśń, zgnilizna, robaki i Ty chcesz to później pić?
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 5
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Szczecin
Właśnie nie chcę i dlatego pytam.
Proszę o porady bardziej doświadczonych winiarzy.
Kto pyta niebłądzi.
Liczba postów: 3.503
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: Covidowy
Na kompost.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Liczba postów: 1.627
Liczba wątków: 19
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: pibać jes!
Zadołować
pozdrawiam Jurek
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2019
Lokalizacja: Zamość/Kraków
1 - myję gąbką,
3 - wykrajam robale
4 - usuwam to co zepsute z dużym marginesem (tzn sporo tego, co wygląda na zdrowe też. Jak spróbujesz takiego jabłka to nie powinieneś czuć nic niepokojącego)
Oczywiście jeśli mam mało surowca. Jeśli mam sporo, to mi się nie chce z takimi męczyć.
Liczba postów: 3.503
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: Covidowy
Jeśli jabłko jest spleśniałe to mimo wykrawania zapach i substancje szkodliwe rozchodzą się po całym owocu.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Liczba postów: 5.789
Liczba wątków: 199
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
(29-09-2022, 16:46)takietamzogniska napisał(a): 1 - myję gąbką,
3 - wykrajam robale
4 - usuwam to co zepsute z dużym marginesem (tzn sporo tego, co wygląda na zdrowe też. Jak spróbujesz takiego jabłka to nie powinieneś czuć nic niepokojącego)
Oczywiście jeśli mam mało surowca. Jeśli mam sporo, to mi się nie chce z takimi męczyć.
Zaczytuję klasyka
" Z gówna bicza nie ukręcisz"
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 5
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Szczecin
Jeszcze pytanie do zdjęć 1 i 2.
Co to za ustrojstwo.
I co z takimi jabłkami robić?
Liczba postów: 5.789
Liczba wątków: 199
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
Parch. Choroba grzybowa.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Liczba postów: 188
Liczba wątków: 35
Dołączył: 12 2018
Lokalizacja: Wawka
03-10-2022, 06:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2022, 06:15 przez bombluje.)
A to jakoś wpływa na smak owocy i jedzenie tego jest niezdrowe? Nie mówię o jakichś wielkich plamach ale takie małe parchy to prawie zawsze na którymś jabłku wyjdą. Zawsze się to jadło ;p